reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook začne kontrolovat obrázky a videa kvůli šíření fake news

15.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Facebook začne kontrolovat obrázky a videa kvůli šíření fake news
Falešné zprávy (tzv. fake news) se internetem šíří snad ještě rychleji než ty pravdivé a viditelné je to zejména na sociálních sítích. Facebook proto ohlásil, že rozšíří své detekční systémy o vyhodnocování pravosti obrázků a videí.
V dnešní době je velmi jednoduché falšovat obrazový materiál a vytvořit tak obrázek nebo video, které záměrně mystifikuje a zkresluje skutečnost. Sociální síť Facebook je pak jednou z těch, které jsou velmi často zneužívány k šíření těchto falešných zpráv (tzv. fake news), což se obvykle děje v období důležitých voleb. Cílem je tomuto závažnému nešvaru zamezit a Facebook tak rozšiřuje kontrolu zfalšovaného obsahu i na obrázky a videa. K tomu je využita spolupráce s ověřovači třetích stran, což jsou zpravidla mediální partneři (novinářské organizace,...). Dnes jde o 27 organizací ze 17 různých zemí.
 
Facebook logo
 
Využívá se k tomu systém strojového učení, který využívá různých signálů (např. z diskuzí pod obrázky), které identifikují potenciálně falešný obsah. Ten se pak zašle k ověření, kdy se obrázek např. zpětně posoudí s podobnými, zda nejde o úpravu již existujícího staršího obrázku, analyzují se metadata, místo a čas pořízení a podobně. Ke slovu přichází i OCR technologie, která analyzuje text na obrázku a srovnává jeho relevanci s dalšími popisky. Zda bude tato snaha úspěšná, to zatím těžko odhadovat. Fake news na sociálních sítích to asi úplně nevymýtí, ale i částečný úspěch neuškodí.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama