reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fámy: GTX 2080 s GPU Ampere již v dubnu, GTX 1080 Ti končí

9.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Fámy: GTX 2080 s GPU Ampere již v dubnu, GTX 1080 Ti končí
Na webu se objevily informace, jež je třeba zatím brát s velkou rezervou. Mluví totiž o tom, že už v dubnu se dočkáme karet GeForce GTX 2080 a 2070 založených na architektuře Ampere. Vedle toho se dozvídáme, že GeForce GTX 1080 Ti čeká brzy konec. 
Tyto informace přinesl server 3D Center, dle nějž nová generace herních grafických karet nebue založena na architektuře Volta, ale rovnou Ampere. O tom se spekulovalo již dříve, ovšem nový NVIDIA TITAN V s Voltou si ve hrách nevede vůbec špatně, a tak jsme stále tápali. 
 
 Volta na kartě NVIDIA Tesla
 
Mohli bychom se tak relativně brzy, a to 12. dubna, dočkat karet NVIDIA se zbrusu novými čipy GA104, což znamená nové modely GeForce GTX 2080 a 2070, jak lze usuzovat. Navíc měla NVIDIA rozhodnout o tom, že čipy GP102 půjdou do výslužby, respektive už měla být ukončena výroba ke konci minulého roku (status EOL - End of Live). To by pak mohlo znamenat, že nová GeForce GTX 2080 svým výkonem přímo ohrozí dnešní GeForce GTX 1080 Ti či TITAN X/Xp, které už nebude výhodné vyrábět. 
 
Server wccftech s odkazem na Beyond3D uvádí, že čipy GA104 a příslušné karty budou prezentovány už v březnu a vzhledem k ukončení výroby GP102 mají přijít brzy. Zatím ale není jasné ani to, zda má jít o modely GTX 2080 a 2070 nebo jinak pojmenované karty a už vůbec se nemluví o jejich specifikacích či výkonu. 
 
Pokud je na tom něco pravdy, pak NVIDIA by poté měla představit později i čipy GA106, GA107 a GA108 pro slabší verze a snad i naopak GA102 pro nástupce GTX 1080 Ti. O samotné architektuře Ampere toho dosud na veřejnost moc neuniklo. Máme tu v podstatě jen jednu informaci, že Ampere má přijít letos. Odkazovaný článek také mluví o představení Ampere na GTC (Graphics Technology Conference), která právě proběhne na konci letošního března, takže to je událost, na niž se můžeme nyní zaměřit. Je ale pravděpodobné, že pokud má být Ampere na GTC skutečně představen, dozvíme se to z více zdrojů už dříve, však by šlo o jednu z nejdůležitějších letošních událostí pro desktopový PC trh. 
 
 
Pokud to je všechno pravda, pak nám tím NVIDIA potvrdí, že Voltu připravila exkluzivně pro HPC trh, čili pro AI a vůbec pro GPGPU účely. Ono bylo jasné, že takový GV100 s jeho jádry Tensor není pro hry dělaný a že tato jádra na kartě TITAN V v případě her jen překáží. Nicméně nikde nebylo řečeno, že NVIDIA nemůže vypustit na trh i čipy Volta bez jader Tensor. 
 
Jestliže tedy skutečně nastoupí Ampere, budeme tu mít koexistenci dvou architektur NVIDIA a vůbec není vyloučeno, že Ampere bude jen refresh architektury Pascal na 12nm procesu namísto 16nm, čili die-shrink s více CUDA jádry a možná vyššími takty. Ostatně AMD nenašlo odpověď ani na Pascal, co se týče herního výkonu a na tahu je opět zase NVIDIA, která tak nemůže říci, že pociťuje tlak konkurence. 
 
Pak tu je také ještě jedna otázka přichystaná pro případ, že Ampery nastoupí. Co a zda vůbec něco chce NVIDIA dělat pro to, aby si nové karty mohli koupit hráči a za rozumné peníze? 


reklama