reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FedEx představuje autonomního robota, zvládne i schody

2.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
FedEx představuje autonomního robota, zvládne i schody
Doručovací služba FedEx nechce zůstávat pozadu a rovněž zkoumá možnosti autonomního doručování pomocí robotů. Její SameDay Bot dokáže jezdit i po cestách s horším povrchem a nemá mít ani problémy s menšími schody.
Doručování pomocí autonomních robotů zkouší spousta společností, přičemž se nejvíce mluví asi o Amazonu. Zůstat pozadu nechce ale ani tradiční americká doručovací služba FedEx. Ta představila robota SameDay Bot, který by měl pomoci s doručováním zásilek k cílovým zákazníkům, tedy od lokálního obchodu k uživateli. Průzkum totiž ukazuje, že 60 % zákazníků bydlí do 3 mil (necelých 5 km) od obchodu, z nějž si nechají doručovat zboží a právě sem by měl nový robot zamířit. FedEx tak už zjišťuje zájem u společností, jako jsou AutoZone, Lowe’s, Pizza Hut, Target, Walgreens nebo Walmart. Cílem je tak doručovat objednané zásilky ještě tentýž den.
 
FedEx SameDay Bot
 
Za technologiemi robota stojí společnost DEKA Development & Research Corp. a její zakladetel Dean Kamen. Jeho jméno asi není příliš známé, nicméně jeho produkty ano. Je totiž autorem proslulého vozítka Segway. SameDay Bot pak využívá znalostí použitých při vývoji Segwaye i iBota. Má tak LiDAR a několik kamer, nechybí pochopitelně algoritmy strojového učení pro to, aby se robot dokázal sám pohybovat ve svém okolí bez vytváření problematických situací. Má tak umět plnit pravidla silničního provozu, hledat správnou cestu, vyhýbat se překážkám, navzdory malým kolečkům umí také projíždět nerovný terén a dokonce umí jezdit i po schodech.
 
 
SameDay Bot nyní prochází schvalovacím procesem a pokud vše dobře dopadne, mohl by se např. objevit v Memphisu, domovském městě společnosti FedEx v Tennessee. První testy budou zahrnovat doručování zásilek v rámci kanceláří společnosti FedEx. Později by se měly přidat i další služby a o plánovaném využití tak hovoří např. Pizza Hut.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama