reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox 54 zrychluje, jednotlivé procesy pro panely přichází

14.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Firefox 54 zrychluje, jednotlivé procesy pro panely přichází
Nová verze internetového prohlížeče oficiálně přináší Electrolysis (E10s). Jde o technologii, kdy panely jednotlivých internetových stránek v rámci prohlížeče budou mít svůj vlastní proces v operačním systému. Má být ale paměťově úspornější než v Chrome.
Uživatelé internetového prohlížeče Mozilla Firefox se konečně dočkali a technologie Electrolysis (E10s) oficiálně přichází do běžných verzí Firefoxu. Jde o funkčnost, kterou má např. prohlížeč Chrome, jenž pro každou stránku (panel) vytváří speciální proces v operačním systému. Díky tomu jedna náročná stránka nezpomalí celý prohlížeč jak tomu bylo u Firefoxu. Na druhou stranu spousta procesů téže aplikace má velké nároky na paměť. Nový Firefox 54 řeší oba dva problémy.
 
Spotřeba paměti Firefoxu
 
I u Firefoxu 54 tak budou vznikat procesy pro jednotlivé stránky, maximálně však budou čtyři. Pokud tedy otevřete pátý panel, ten už se přilepí k jednomu z dříve vytvořených procesů. Výsledkem je tak řešení někde mezi, které je znatelně stabilnější, rychlejší, ale nežere tolik paměti. To ostatně ukazuje i výše zmíněný obrázek, kde je Firefox téměř na polovině toho, co spotřebuje Chrome ve Windows 10, na ostatních operačních systémech jsou rozdíly menší. Pochopitelně se objevilo mnoho dalších vylepšení jako je inovovaný panel s downloady, bezpečnostní záplaty a další. Nový Firefox můžete stahovat na stránkách Mozilly.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama