reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firmám Samsung, Micron a SK hynix nebylo prokázáno ovlivňování cen pamětí

9.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Firmám Samsung, Micron a SK hynix nebylo prokázáno ovlivňování cen pamětí
Společnosti Samsung, Micron a SK hynix (a nejen ty) se už dříve ocitly u soudu kvůli obžalobě z kartelového ovlivňování cen pamětí na trhu ku vlastnímu prospěchu. Byly za to také potrestány, ovšem nyní od soudu odchází vítězně. 
Samsung, Micron a SK hynix aktuálně ovládají trh s paměťmi DRAM, na němž pouze necelých 6 procent patří jiným firmám jako Nanya či Winbond. Není ani divu, že se průběžně objevují obvinění z toho, že tyto tři firmy tvoří kartel a dohromady se snaží ku vlastnímu prospěchu ovlivňovat ceny pamětí na trhu namísto toho, aby opravdu soupeřily. 
 
 
Právě to bylo předmětem případu, který se projednával v USA. Žalující strana zastupovaná Hegensem Bergmanem tak tvrdila, že dané tři firmy v rozporu se Shermanovým zákonem ovlivňovala ceny pamětí DRAM a poukazovala na to, jak Samsung, Micron a SK hynix od roku 2016 velice podobným způsobem omezovaly výrobu. Nicméně takové obvinění samozřejmě musí být podpořeno důkazy a právě pro jejich nedostatek je US Court of Appeals of the Ninth Circuit smetl ze stolu. 
 
 
Je zřejmé, že tito tři výrobci se skutečně mohli domluvit na koordinovaném postupu, který měl zabránit dalšímu poklesu cen pamětí DRAM. Ostatně právě během roku 2016 se jejich cena dostávala na tehdejší minimum a poté začala opět stoupat. Zřejmé je ale i to, že dané firmy prostě mohly jen využít stejnou strategii a neinvestovat do výroby produktů, jichž je na trhu nadbytek a právě proto jsou zapotřebí nezvratné důkazy, že tak činily koordinovaně v rámci kartelu. 
 
Soud tak uvedl, že jednání žalovaných firem mohlo být zcela zákonné v rámci reakcí na vývoj na volném trhu, které pochopitelně mohly být velice podobné, aniž by firmy byly předem domluveny. Nyní to tak znamená, že Samsung, Micron a SK hynix tentokrát v USA unikly trestu USD. Hagens Berman přitom výrobce pamětí žaloval dříve již dvakrát, a to v roce 2002 a 2018, přičemž nyní šlo o případ otevřený v roce 2021. Uspět se mu povedlo jen v prvním případě, kdy bylo později v roce 2006 zaplaceno v rámci vyrovnání 345 mil. dolarů. 
 
Výrobci pamětí jsou ale v hledáčku i jinde, a to především v Číně, kde jim kvůli údajnému kartelu hrozily vysoké pokuty, přičemž naposledy jsme se o omezování investic ve snaze bránit poklesu cen pamětí dozvěděli v roce 2019 a od té doby je spíše klid. 


reklama