reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Třem velkým výrobcům DRAM hrozí v Číně obrovské pokuty

22.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Třem velkým výrobcům DRAM hrozí v Číně obrovské pokuty
Na začátku června jsme psali o tom, jak v Číně začalo vyšetřování předních světových výrobců pamětí DRAM, kteří byly už před tím i v USA obviněni z kartelové dohody. Nyní už jim dle Digitimes hrozí opravdu velké pokuty. 
Společnosti Samsung, SK Hynix a Micron dohromady aktuálně ovládají více než 98 procent trhu s paměťmi DRAM, takže je zřejmé, že pokud se dohodnou, mohou si s ním dělat, co budou chtít. Od toho tu ale také máme regulační úřady a příslušné zákony, aby se mohlo prošetřit, z jakého důvodu jsme mohli i my jako běžní zákazníci v posledních dvou letech vidět, jak se na trhu zdvojnásobily ceny pamětí DDR4, které se vůbec nemají k tomu, aby začaly klesat. Výrobci pamětí DRAM tak už byli na jaře obviněni v USA z kartelové dohody a později začalo i vyšetřování ze strany čínských úřadů
 
 
Už po několika týdnech nám Digitimes přináší zprávu, že všem třem zmíněným společnostem skutečně hrozí obří pokuty, a to až 8 miliard dolarů právě kvůli jejich údajné dohodě vedoucí ke zvýšení cen, které mělo všem třem firmám přinést vyšší marže i zisky. 

Čína má přirozeně zájem na tom, aby se cena pamětí DRAM nezvyšovala, neboť právě v této zemi fungují největší výrobci počítačů, mobilů, tabletů a dalších zařízení, která DRAM nutně potřebují. Sama Čína pak produkuje zanedbatelný objem těchto pamětí, takže je zcela závislá na korejských firmách Samsung a SK Hynix a americkém Micronu. 
 
Čínský Antimonopolní úřad se už na konci roku setkal se zástupci Samsungu, který krátce poté podepsal memorandum za snížení cen pamětí. Ty ale v letošním prvním čtvrtletí naopak dále rostly, a čínští regulátoři se tak rozhodli tentokrát oslovit Micron a později už rovnou spustili vyšetřování všech tří velkých výrobců. Ti už toto vyšetřování sami potvrdili a uvedli, že budou s čínskými úřady spolupracovat, ale víc už jsme se nedozvěděli. 
 
Dle čínského práva mohou být dané společnosti pokutovány ve výši 800 milionů až 8 miliard dolarů, pokud se prokáže, že vytvořily kartel. Toto rozmezí je vypočtené z objemu prodejů pamětí DRAM v Číně mezi lety 2016 a 2017, přičemž ta jen v roce 2017 importovala paměťové čipy v celkové hodnotě 88,9 miliard dolarů. 
 
Všechny tři tyto firmy už jednou taková pokuta za stejnou věc postihla, a to společně s Infineonem a Elpidou. Šlo také o kartelovou dohodu z let 1999 až 2002 a v tomto případě trestaly americké úřady. Infineon se později z trhu s DRAM stáhl a Elpidu koupil Micron. Čili firmy Samsung, SK Hynix a Micron už byly jednou za stejnou věc pokutovány, takže bychom se moc nedivili, kdyby nyní přišlo druhé kolo, které by je mohlo bolet mnohem více. Tehdy totiž SK Hynix zaplatil pokutu 185 mil. USD a nejvíce byl postižen Samsung pokutou 300 mil. USD.
 
Zdroj: Digitimes


reklama