reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ford ukázal robotického doručovatele jezdícího v autonomním voze

24.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Ford ukázal robotického doručovatele jezdícího v autonomním voze
Vize firmy Ford obsahuje humanoidního robota, který se dokáže sám sbalit, aby nezabíral moc prostoru a vozí se v autonomní dodávce. Z té pak umí až ke dveřím donést objednaný balík. Jak to bude vypadat?
Nutno říci, že už nejde pouze o vizi, i když jak se to vezme. Z videa je zřejmé, že robot Digit už takovou práci může zvládnout, ovšem zcela jiná věc je ta, zda je i se svým autonomním vozem připraven pro nasazení a kdy by to asi tak mohlo být. Máme tu ale zajímavou alternativu pro služby firem Google či Amazon, které počítají rovnou s využitím dronů. Ford tak uvažuje spíše o alternativě pro klasický způsob doručování zásilkovou službou, ovšem už zcela bez lidí, pokud tedy nejde o balení zásilek. Na to se ale už prakticky zaměřuje Amazon se svými balicími roboty.  
 
 
Ford na svém projektu pracuje se společností Agility Robotics a poukazuje na to, že jen U.S. Postal Service (USPS) v předchozím roce převzala dvakrát více zásilek než před deseti lety. Se stále rostoucím objemem zboží kupovaným v e-shopech se poptávka po jeho zasílání zákazníkům bude pochopitelně dále zvyšovat. 
 
Robot Digit tak má být schopen dojet v úložném prostoru dodávky, protože vystupovat z něj je pro něj očividně snadnější, než z předních sedadel. Pak do svých humanoidních rukou vezme zásilku, "rekognuskuje" terén a vydá se ke dveřím. Pokud nastane taková situace, že v cestě se bude nedej bože povalovat třeba skateboard či koloběžka místního uličníka, je schopen ji obejít třeba po trávě. Zásilku nakonec položí ke dveřím a jako správný robot nezaťuká, ale odešle do střediska zprávu o splnění úkolu. Zákazníkovi pak přijde na mobil upozornění, že balík byl dodán.
 
 
Digit pro orientaci v prostoru používá LIDAR, který tvoří jeho malou hlavu a pak také dvě kamery pro prostorový vjem. Právě díky tomu se dokáže i vyhnout překážkám a stanovit si cestu k cíli. Je také prý odolný a stabilní, takže si může dovolit chodit třeba právě po trávě, která může být kluzká. Zda ale pak dokáže vždy udržet v bezpečí svou až 20kg zásilku, toť otázka

Pro robota je také velice důležitou základnou samotný autonomní vůz, který působí jako přenosová stanice mezi ním a cloudem. Samotný robot totiž nebude mít výkonný hardware, ale v případě potřeby se může spojit s výkonnými počítači, které využijí data z kamer a LIDARu a poskytnou případné řešení. A pak si lze představit, že v některých případech mohou být připraveni i lidé, kteří mohou robota vyvést z potíží. Ostatně co když jej na předzahrádce napadne třeba vzteklá čivava?
 


reklama