reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gamepady Xbox se uplatní i na amerických ponorkách

18.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Gamepady Xbox se uplatní i na amerických ponorkách
Nikdo se nediví, když se počítačové periferie inspirují vojenskou technikou, ovšem není zrovna obvyklé, aby tomu bylo naopak. Americké útočné ponorky však mají nyní dostat novou výbavu, a to gamepady Xbox, které rozhodně nebudou určeny pro hraní.
Příznivci leteckých simulátorů dobře znají joystick Thrustmaster Hotas Cougar, který kopíruje to, co najde pilot uvnitř kokpitu opravdové stíhačky F-16. Ostatně moderní vojenské letouny už dávno nejsou ovládány obrovskými kniply, které vedou až na podlahu, což je i výhoda pro ovládání letounů při vysokém přetížení, kdy je jednoznačně lepší hýbat malou páčkou, pod níž je opěrka ruky, než velkým kniplem umístěným mezi nohama. 
 
 
Nicméně moderní ponorky už také nemají svůj periskop ovládaný tak, jako v minulosti, která je zachycena ve většině filmů. Kapitán už tak nekouká přímo do periskopu opisujíc kruhy na podlaze a natěšený, až vyřkne svůj oblíbený rozkaz "Nummer 1, los!".  Ponorky, jako je na fotografii zachycená moderní USS John Warner, má uvnitř řadu velkých obrazovek s vysokým rozlišením, které zobrazují právě to, co snímají kamery v periskopu. 
 
Ovšem zařízení, které ovládá tyto moderní verze digitálních periskopů, zahrnuje velký ruční ovladač a celý ovládací panel, a to v udávané ceně kolem 38 tisíc dolarů. Nyní Námořnictvo Spojených států společně s firmou Lockheed Martin uvažuje, že by toto zařízení mohly nahradit prosté ovladače konzole Xbox v ceně 30 dolarů. 
 
Zbraňový důstojník Kyle Leonard z USS John Warner uvedl, že se Námořnictvo USA zeptalo několika poddůstojníků a řadových námořníků na to, jak jim může zlepšit život na palubě ponorek. Jedna z věcí, která z toho vyvstala, byly stížnosti právě na ovládání periskopu, jež je dle obsluhy těžkopádné a zkrátka se s ním nepracuje dobře. 
 
V reakci na to přišel nápad s využitím gamepadu pro Xbox, který je jednak levný a potom jej mnoho lidí dobře zná ze svého mládí, což znamená, že odpadá zdlouhavý trénink. Lockheed Martin už gamepad vyzkoušel v simulacích a uvedl, že se s ním "námořníci z laboratoře" dokázali sžít během několika minut, a to zcela intuitivně a bez pomoci. Původní joystick je navíc určen speciálně pro ponorky třídy Virginia, a gamepad je tak na rozdíl od něj zcela univerzální kus výbavy, přičemž jde opravdu o klasický ovladač, který je nahraditelný tím, co si můžeme pořídit v obchodě, alespoň to tvrdí Mark Eichenlaub, starší námořní poddůstojník.
 
Ovladače Xbox se uplatní právě na ponorkách třídy Virginia v rámci modernizačního procesu a nepůjde o jediný hardware z konzumního počítačového světa. Posádka dostane také tablety s dotykovými obrazovkami. 
 
Zdroj: Military
reklama