reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gamers Nexus: potvrdilo AMD 16jádrový Ryzen?

30.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Gamers Nexus: potvrdilo AMD 16jádrový Ryzen?
Od společnosti AMD jsme se dočkali informací o několika nových procesorech Ryzen 3000, mezi nimiž vykukuje především jeden 12jádrový model. My jsme ale také očekávali, že bude představen i 16jádrový, takže kde je?
AMD se dříve netajilo tím, že hodlá svou aktuální technologickou výhodu oproti Intelu řádně využít a obrazně řečeno chce šlapat do pedálů, co to dá. Pak nám Lisa Su v lednu ukázala 8jádrový procesor Ryzen a hned vyšlo najevo, že vedle jednoho 8jádrového čipletu je na něm místo ještě pro jeden. Brali jsme to jako veřejné tajemství a čekali, že AMD skutečně na Computexu představí až 16jádrové procesory Ryzen pro AM4. Oficiálně byl představen však pouze jeden, který nabídl více než 8 jader, a to model Ryzen 9 3900X
 
Objevila se tak další otázka, zda AMD nakonec přece jen trošku "nevyměklo" a nechce klasické desktopy až tak moc přibližovat HEDT segmentu, nebo tu jsou nějaké technické potíže s TDP či spotřebou, anebo si Lisa Su chce prozatím ještě ponechat jedno tučné eso v rukávu. Vypadá to, že správně může být ta poslední možnost, což ale zároveň nevylučuje problémy, které bude ještě třeba vyřešit. 
 
 
Můžeme se podívat na rozhovor zástupce serveru KitGuru se Stevem Burkem z Gamers Nexus, který měl v něm vůbec poprvé prozradit veřejnosti to, co se dozvěděl přímo od AMD. Nejde však o informaci, kterou by mělo AMD Burkovi cíleně sdělit, ale píše se o tom, že informace o chystaném 16jádrovém Ryzenu byla potvrzena omylem. Takže jakým omylem? 
 
Mluvilo se prostě o tom, jak je výtečné, že platforma, která dříve po dlouhou dobu byla omezena na 4 jádra, jich nyní dostane čtyřnásobek a výsledkem jsou 12jádrové procesory. To však může znamenat jen to, že se prostě dotazovaný jen trošku spletl v násobení a měl mluvit o trojnásobku. Ostatně pak bychom mohli mluvit i o potvrzení toho, že procesory AMD FX ve skutečnosti nebyly osmijádrové, pokud měly až Ryzeny alespoň ztrojnásobit počet jader desktopových CPU.
 
Zatím tak budeme zdrženliví a o potvrzení 16jádrového Ryzenu ze strany AMD mluvit nebudeme. Nicméně lze říci, že pokud AMD skutečně bude chtít, takový procesor na trh dostane.
 
Zdroj: KitGuru


reklama