reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 2080 se předvedla na suchém ledu

25.9.2018, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 2080 se předvedla na suchém ledu
Overclocker Der8auer se odhodlal k netradičnímu pokusu o přetaktování grafické karty, a to modelu GeForce GTX 2080 s využitím suchého ledu. Co tento pokus přinesl, na to se můžeme nyní podívat. 
Profesionální overclockeři využívají nejčastěji tekutý dusík, který dokáže čipy podchladit blízko k -200 °C a pokud jde o bohaté overclockery nebo jejich sponzory, využít se může i tekuté helium schopné dostat teplotu blízko absolutní nule. Der8auer však zkusil něco opačného, a sice suchý led s bodem varu -78 °C. Ovšem ani to není zanedbatelné, nicméně je třeba počítat s tím, že se suchým ledem se bude jako s pevným materiálem pracovat jinak než s tekutým dusíkem, který stačí nalít do výparníku. 
 

Právě proto Der8auer použil tekutinu, která zvládne tak nízké teploty, aby v ní mohl suchý led plavat. To by mohl být ethanol nebo aceton, ale nakonec padla volba na materiál 3M Novec. Ten byl plavající suchý led schopen dostat na teplotu -72 °C.  
 
 
Teplota ale nebyla jedinou zbraní v arsenálu. Provedena byla také modifikace pro zajištění vyššího napětí, a to obejitím dvou odporů pomocí obloučků z pájených drátů. 
 
 
Nicméně se objevilo, že tato modifikace přináší jen drasticky zvýšenou spotřebu výměnou za chabý nárůst výkonu. Při výchozím nastavení si karta vzala 15 A, při běžném přetaktování se vzduchovým chlazením to bylo 17 A a s modifikací 20,2 A (pouze z přídavného napájení) výměnou za 20 až 30 MHz navíc. 
 
Před vyzkoušením suchého ledu Der8auer ještě využil vodní chladič s uzavřeným oběhem, aby objevil, že maximální takt, které šlo dosáhnout, se v podstatě nelišil od chlazení vzduchem. Šlo o cca 2100 MHz. Pak už se uplatnil suchý led a benchmark SuperPosition. Tabulka ukazuje průměrné snímkovací frekvence a spotřebu měřenou z 6 a 8pinových konektorů, čili bez dalších cca 50 W dodávaných konektorem PCIe.
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Suchý led a napětí 1,2 V na GPU dokázalo přinést nejlepší výsledky s téměř 21% zvýšení taktu GPU, jenomže karta si vzala skoro o polovinu více energie přes konektory PCIe. GPU pracovalo na 2340 MHz s paměťmi na efektivním taktu 16 GHz. 
 
Závěrem je, že NVIDIA má své Turingy dobře vyladěny, aby poskytovaly na výchozím nastavení dobrý poměr výkonu a spotřeby. Z celého testu se také dozvíme, že koupě vodního chlazení je z hlediska přetaktování vyhozením peněz.
 
Zdroj: Der8auer via Youtube


reklama