reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 3060 se už leckde prodávají, stojí však dvojnásobek

10.2.2021, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 3060 se už leckde prodávají, stojí však dvojnásobek
NVIDIA dosud nebyla schopna upřesnit datum, kdy hodlá zahájit prodej karet RTX 3060, ale mělo by to být 25. února, čili až za dva týdny. S tím si ale v Asii nedělají velkou hlavu, i když dosud se tak dělo spíše potají. 
Na NVIDII se tak nyní stáčí tázavé pohledy ze všech stran. Tato firma je dobře známá svou schopností tajit podrobnosti o nových produktech do posledního okamžiku a stejně tak je známá svým striktním přístupem ohledně informačního embarga. Nyní se ale ukazuje, že její hardware zcela nepokrytě proudí přímo k těžařům kryptoměn, aniž by hráči a obecně koncoví zákazníci měli sebemenší šanci se k němu dostat a prodejci si už také nedělají velké starosti s tím, kdy mohou začít s prodejem. 
 
 
Nedávno jsme se podívali na nabídku dvou srbských obchodů, které už v ní měly GeForce RTX 3060 od firmy ZOTAC. Tehdy ale ještě nebylo jasné, zda šlo o opravdu reálnou nabídku karet, které byly naskladněny. V případě pákistánského prodejce ZAH Computers a zároveň oficiálního dealera (hlavní distributor je AU Technologies), ale není důvod k pochybám. Jeho zástupce se s kartami od firmy Palit vyfotil a my jsme se dozvěděli, že tento obchod nabízí dané karty v přepočtu za 750 USD. Čili asi za dvojnásobek doporučené ceny, i když na druhou stranu nelze uvažovat o tom, že by se tyto karty v Pákistánu prodávaly v přepočtu za dolarovou doporučenou cenu i v případě, že by byl trh zdravý. 
 
 
Čili NVIDIA se zatím dle našeho vědomí jen kouká na to, jak jsou její produkty dodávány přímo těžařům a prodávány předčasně na běžném trhu a my budeme přirozeně čekat na její reakci na tuto situaci, pokud tedy nějaká přijde. Dosud jsme se dozvídali jen to, že zájem o karty je obrovský, problémy s výrobou nejsou a situace se brzy zlepší. Od té doby se zájem jen zvýšil, problémy s výrobou s největší pravděpodobností existují a netýkají se jen GPU a v brzké zlepšení situace aktuálně nevěří už asi nikdo. 
 


reklama