reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gelsinger: Apple přinutíme se vrátit nabídkou lepších produktů, než mají sami

19.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Gelsinger: Apple přinutíme se vrátit nabídkou lepších produktů, než mají sami
Intel ústy svého šéfa Patricka Gelsingera přiznal, že nezvládl nabídnout takové čipy, které by dokázaly konkurovat dnešní úrovni čipů tvořených samotným Applem. Nicméně Intel hodlá Apple přinutit k návratu. 
Patrick Gelsinger tak uznal, že Intelem nabízené čipy nedosahovaly či nedosahují takové úrovně, jakou si pro sebe Apple zařídil sám s pomocí moderních procesů firmy TSMC. Je totiž jasné, že tu jde ruku v ruce architektura, konkrétní návrh čipu a právě i výrobní proces, přičemž zvláště v Intelu platí, že vyspělost návrhu čipu a použité mikroarchitektury jde ruku v ruce s vyspělostí výrobního procesu.
 
To mohli na vlastní PC poznat i zákazníci Intelu, kterým byly neustále předkládány znovu a znovu oprašované procesory Skylake, a to jednoduše proto, že Intel nebyl schopen opustit 14nm proces a zprovoznit nový lepší. Až na konci tak přišly Rocket Lake založené na upravené generaci 10nm procesorů, ale jak dobře víme, tyto procesory velkou díru do světa neudělaly a také že budou urychleně nahrazeny novou generací a zapomenuty.
 
 
Intel ale nyní chce pod novým Gelsingerovým vedením šlápnout na plyn, začít s překotným vývojem procesorů i výrobních procesů a také dobře víme, že v době nástupu High-NA EUV skenerů se chce stát nezpochybnitelným lídrem výrobních technologií, neboť si chce tuto výbavu nárokovat jako první. Takový je alespoň plán pro příští čtyři roky a nám nezbývá než sledovat, jak se vyvine. 
 
A právě do tohoto plánu spadá i snaha ukázat firmě Apple, kde je její místo, čili dovést ji opět do područí Intelu, a to jednoduše nabídkou lepších produktů, než jaké si Apple bude schopen s přispěním TSMC či Samsungu vyrobit sám. My přitom nesmíme zapomínat ani na nové technologie pro pouzdření čipů, které budou hrát možná stejně významnou roli jako samotné litografické procesy a je třeba uznat, že v této oblasti je Intel už velice obratný, ale ještě si počkejme na to, jak se předvedou jeho Ponte Vecchio v praxi coby dosud nejsložitější čipy, které Intel kdy vytvořil, i když zatím to vypadá dobře.
 
 4x Ponte Vecchio v jednom systému
 
Intel tak nyní přiznal, že ztrátu firmy Apple coby zákazníka nese velice těžce a velice rád by jí předešel, kdyby tu byla ta možnost. Gelsinger také uznává, že to bude chtít ještě čas a hodně práce, než Intel bude moci firmě Apple nabídnout lepší řešení, které ji může přimět k návratu. Ostatně Apple je nyní stále spíše ve stádiu postupného rozchodu s Intelem, jehož některé platformy stále využívá a samotný Intel má co dohánět, takže případný návrat firmy Apple je téma, které ještě dlouho nebude aktuální. 
 
Zdroj: TechSpot


reklama