reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte nabídne rozšiřující kartu s 20 Gb/s rozhraním USB 3.2

29.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte nabídne rozšiřující kartu s 20 Gb/s rozhraním USB 3.2
Pokud někdo snad marně hledá smysl pro rozšiřující sloty své základní desky, v nichž je jinak zasunuta pouze grafická karta a rád by přitom využil rychlé rozhraní USB, Gigabyte mu dá tu možnost. 
Gigabyte si tak připravuje svou verzi rozšiřující karty vybavené rozhraním USB 3.2 Gen2x2, což tedy pro nezasvěcené znamená, že nabízený port dosáhne teoretické propustnosti 20 Gb/s, čili cca 2,5 GB/s. Jedná se konkrétně o kartu s označením GC-USB 3.2 Gen 2x2 PCIe. 
 
 
Jde o kartu formátu HHHL, čili s poloviční výškou i délkou, která by se tak měla vejít v podstatě všude. Sama využívá rozhraní PCI Express 3.0 x4, které tak pohodlně pokryje propustnost jednoho portu s 20 Gb/s. Založena je na čipu ASMedia ASM3242, který je ostatně nově využíván také na různých deskách s čipovou sadou AMD TRX40 pro nejnovější procesory Ryzen Threadripper 3. generace. Na záslepce tak vidíme pouze jeden jediný port typu USB C. 
 
Jak dobře víme, rozhraní USB 3.2 Gen2x2 je v podstatě jen paralelizované USB 3.2 Gen2, takže využívá paralelně dva USB Tx/Rx kanály po 10Gb/s. Využití rozhraní USB typu C a příslušných kabelů je v tomto případě tedy naprostá nutnost, protože pouze zde najdeme další potřebné datové spoje, které se do doby před USB 3.2 Gen2x2 využívaly pouze pro alternativní režimy rozhraní USB, jako je přenos signálu rozhraní DisplayPort či Thunderbolt. 
 
V této době je ovšem výběr zařízení pro USB 3.2 Gen2x2 v podstatě neexistující, ale v budoucnu může posloužit jako levnější rozhraní pro připojení externích úložišť (DAS), čili alternativa pro Thunderbolt 3. Ovšem také s poloviční propustností. Karta přitom bude samozřejmě užitečná už nyní, jen prostě nemusí být možné zapřáhnout celou její sílu. 
 
Gigabyte uvádí, že první kusy GC-USB 3.2 Gen 2x2 PCIe už dodal na trh a brzy přijde další vlna, ovšem v našich obchodech bychom tuto kartu dle srovnávacích serverů ještě hledali marně a výrobce cenu neuvádí. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama