reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte nabídne s vybranými deskami 32GB Optane

15.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte nabídne s vybranými deskami 32GB Optane
Společnost Gigabyte se rozhodla do některých desek s čipovou sadou Intel X370 integrovat SSD vybavené 32 GB paměti 3D XPoint. Ta tak poslouží jako cache pro nejvíce používaná data. Jak rychlá bude?
Dnes se v podstatě využití paměti cache podobným způsobem nevyhneme, protože paměti typu TLC široce využívané v moderních SSD mají pomalý zápis. Výrobci to tak obcházejí tím, že využívají část z paměti NAND Flash v režimu SLC, který umožňuje daleko rychlejší zápis. Taková paměť je ale omezená a data z ní se musejí později zapisovat do hlavní TLC paměti, takže dle toho mluvíme o SLC cache, která je dnes už obvyklou výbavou SSD. 
 
 
Využití 32GB SSD Optane poslouží v podstatě stejnému účelu, jen nejde o nedílnou součást našich SSD, ale o samostatné úložné zařízení. Ostatně tyto modely dobře známe a jde jak o 32GB, tak o 16GB M.2 SSD.
 
 
Dle dostupných informací to vypadá, že Gigabyte se nerozhodl Optane integrovat přímo na desky a nejspíše půjde prostě o to, že jeden ze slotů M.2 bude zabrán příslušnou předinstalovanou kartičkou. Firma pak nabízí přehled v tabulce, kde se dozvíme, jaký smysl má využití tohoto řešení pouze oproti pevnému disku. Může jít o pár procent, nebo také několikanásobný nárůst výkonu, ale ten platí pouze pro test čtení v Crystal DiskMark, což má k praxi daleko. 
 
Je tu ale jeden problém v tomto srovnání. Pokud si někdo už pořídí desku s čipsetem Z370, lze předpokládat, že staví výkonný počítač a takový se dnes neobejde bez moderního SSD. Má tak smysl k takové desce nabízet 32GB Optane a ohánět se srovnáním s výkonem prostého pevného disku? 
 
Větší smysl rozhodně má využití moderního M.2 SSD pro rozhraní PCI Express x4, které dokáže být samo o sobě i výrazně výkonnější než nízkokapacitní Optane. A to zvlášť, pokud je takový Optane nabízen ke spíše dražším deskám, jako jsou Z370 AORUS GAMING 7-OP, 
Z370 AORUS ULTRA GAMING WIFI-OP, Z370 AORUS ULTRA GAMING 2.0-OP a Z370 HD3-OP. 
 
Více se dozvíte na stránkách Gigabytu, jehož zástupce nám k tomu uvedl, že myšlenka stojící za tímto rozhodnutím je trošku jiná, než že by měl Optane urychlovat operace systémového disku. V Gigabytu mysleli spíše na využití SSD na pozici systémového disku, zatímco kombinace Optane + HDD by obsahovala nesystémová data, a šlo by tak prostě o urychlení onoho HDD, na němž mohou být uloženy hry či aplikace, jež pak budou rychleji startovat. 


reklama