reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte nabízí PCIe karty pro až čtyři M.2 SSD

4.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte nabízí PCIe karty pro až čtyři M.2 SSD
Dá se říci, že se už přímo roztrhl pytel se speciálními adaptérovými kartami pro sloty PCI Express, které nesou několik pozic pro SSD karty M.2. Další takové přináší společnost Gigabyte. 
Jde konkrétně o karty Gigabyte CMT 4032 a CMT 4034, v jejichž označení nám poslední číslo udává počet slotů pro karty M.2. Ty dokáží hostit SSD s rozhraním PCI Express 3.0 x4 a samotné karty jsou vyzbrojeny až plnými šestnácti linkami na dlouhém slotu PCI Express 3.0 x16. 
 
 
To samozřejmě platí pouze pro CMT 4034, která může plných šestnáct linek zužitkovat, zatímco CMT 4032 se dvěma pozicemi pro SSD si bohatě vystačí s osmi linkami. 
 
 
Nainstalovaná SSD tak samotné karty nebudou nijak brzdit, ovšem také záleží na tom, jak bude vyzbrojena použitá základní deska a její procesor. Pokud jde o klasické desktopy, pak ty nedokáží moc využít to, co tyto karty nabízí, pokud ovšem nechceme obětovat grafickou kartu a její dlouhý slot. Procesory Ryzen mají samy připraveny pro SSD pouze čtyři linky a běžné Core žádné. SSD se tak musí připojovat přes čipovou sadu a ta je v případě AMD i Intelu spojena sběrnicí o propustnosti rovnající se právě čtyřem linkám PCIe. Tyto karty se tak budou hodit spíše u lepších HEDT sestav s Threadrippery, apod. 
 
 
Obě karty, ačkoliv mají výrazně rozdílné schopnosti, mají stejné rozměry, i když CMT 4034 má dvě PCB na sobě a CMT 4032 jen jedno. Připraveny jsou pro 80mm nebo 110mm karty, pro něž mají připraveny chladiče i teplotní čidla. 
 
Gigabyte však tyto novinky nepřipravil pro široké masy, čemuž ostatně napovídá už jejich označení. V případě modelu CMT 4034 navíc upozorňuje, že je určen pouze pro serverové systémy Gigabyte s procesory Purley, přičemž o modelu CMT 4032 nic takového netvrdí. Je tak otázka, jaká bude kompatibilita těchto produktů. O ceně a dostupnosti se zatím nedozvíme nic, ale o masovku skutečně nepůjde na rozdíl od karty Gaming Storage od MSI
 
Zdroj: Hexus.net


reklama