reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte uvádí desku pro AMD EPYC

23.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte uvádí desku pro AMD EPYC
Společnost Gigabyte si připravila novou základní desku MZ30-AR0, která je určena pro procesory AMD EPYC. Pokud máte zájem o sestavení serveru založeného na až 32jádrových procesorech AMD, zde je možnost. 
Gigabyte MZ30-AR0 je jednopaticová deska, kterou do běžné počítačové skříně rozhodně nenacpeme, neboť jde o téměř dvojnásobně velký formát ve srovnání s desktopovým ATX, ačkoliv rozšiřujících slotů je také sedm. Je to ale především 16 slotů DIMM pro DDR4 a samotná patice SP3r2 pro procesory EPYC, které dohromady zaberou velký prostor. 
 
 
 
Jedná se tak o formát E-ATX, a to ten opravdový a ne pouze o rozšířený ATX. To je důležité si uvědomit vzhledem k tomu, že řada výrobců počítačových skříní uvádí, že jejich model je kompatibilní s deskami E-ATX, ačkoliv bychom do nich desku jako MZ30-AR0 ani omylem nenacpali (leda ve dvou kusech). 
 
 
Deska nese také čip ASpeed AST2500 pro vzdálenou správu (obrazové a IPMI funkce) a bere si energii z klasického 24pinového ATX plus dvou osmipinových EPS, na což je třeba myslet i při výběru zdroje. Sloty DIMM podporují až 512 GB paměti DDR4 v osmikanálovém zapojení. 
 
Mezi rozšiřující sloty patří čtyři PCI-Express 3.0 x16 s plným počtem linek, dále jeden x16 s osmi linkami a pak dva sloty x8. Úložná zařízení zapojíme do čtyřech slimSAS 12 G/s, pak tu jsou také SATA 6 Gb/s a jeden 32Gb/s slot pro SSD na kartě M.2. A co se týče sítě, standardní výbava čítá dva 10Gb/s Ethernety realizované čipem Broadcom BCM57810S plus jeden 1Gb/s Ethernet. Deska ale nemá žádné audio a dokonce ani porty USB 3.1. 
 
reklama