reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries už začínají nabízet výrobu 7nm čipů

16.6.2017, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries už začínají nabízet výrobu 7nm čipů
Společnost GlobalFoundries hodlá z výroby 14nm čipů přeskočit rovnou na 7 nm, v což doufáme především s ohledem na společnost AMD, která chce tento proces hojně využívat. Tato technologie přitom už je v nabídce GlobalFoundries.
Neznamená to pochopitelně, že se mají první produkty založené na 7nm čipech objevit už zítra na pultech. Jde o to, že GlobalFoundries vyzývají své zákazníky, že mohou začít pro nový 7nm proces LP designovat své čipy, a tím v podstatě ostartovat výrobní fázi, takže by to mělo konkrétně znamenat, že firma je připravena přijímat tzv. tape-out navržených čipů. 
 
GF-7nm
 
Je třeba poznamenat, že LP v tomto případě nemá znamenat Low Power jako v případě 14nm procesu Samsung, což by představovalo výrobní proces šitý na míru mobilním čipům. Zde tato zkratka znamená Leading Performance, takže tento proces bude určený pro výkonné čipy jako i desktopové procesory či GPU. GlobalFoundries aktuálně předpokládá, že od dostupnosti jeho 7nm produktů na trhu nás dělí 12 až 18 měsíců, což koreluje s plány firmy AMD ohledně generací Navi a Zen 2. 
 
Co ale nový proces nabídne oproti aktuálnímu 14nm? GlobalFoundries uvádí, že představuje o 40 procent vyšší výkon a současně (čili ne nebo) o 60 procent nižší spotřebu. Ve výčtu je také uvedeno, že jde stále o klasickou litografii (DUV), přičemž technologie je kompatibilní s EUV, kterou chce firma (stejně jako jiné) využít později.
 
Pak je tu ještě údaj o více než 17 milionech hradel na milimetr čtverečný. Pokud by to mělo znamenat, že jde rovněž o 17 milionů tranzistorů na takové ploše, pak by nám to moc nesedělo, neboť takový 14nm Radeon RX 550 s plochou cca 100 mm2 jich nese 2,2 miliardy a s hustotou 17 milionů na mm2 by jich měl jen 1,7 mld. Spokojíme se tak spíše s údajem, že můžeme očekávat dvojnásobnou hustotu prvků na stejné ploše. 
 
GlobalFoundries také oznamují, že spolupracovaly s IBM právě na novém 5nm procesu, který počítá s využitím zbrusu nových tranzistorů GAAFET. Ten je samozřejmě již vyvíjen, neboť je třeba myslet na budoucnost a po něm by měly následovat další procesy pro výrobu stále ještě křemíkových čipů. Zde se také už automaticky počítá s využitím EUV, a to alespoň v kritických částech výroby. 
 
EUV se zpráva také věnuje a GloFo uvádí, že už na 7nm technologii existuje možnost jejího využití, ale sami by byli překvapeni, kdyby toho zákazníci využívali ve větším počtu. EUV vstupuje do reálného nasazení jen velice pomalu a firma nepředpokládá, že se v nejbližších letech dočká širokého nasazení. 

S budoucími výrobními procesy pro účely firmy AMD to tak dle aktuálních zpráv vypadá dobře a bude zajímavé sledovat, jak se s tím vyrovná Intel, jenž má s přípravou 10nm procesu zjevné problémy. Můžeme očekávat, že ten bude jako obvykle reagovat tím, že není nanometr jako nanometr a že jeho procesy jsou oproti produkci jiných firem při stejném rozlišení výrazně lepší. 
reklama