reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Mirror Move dokáže v reálném čase najít stejnou pózu z webkamery

23.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Google Mirror Move dokáže v reálném čase najít stejnou pózu z webkamery
Google si připravil další demonstraci možností umělé inteligence, která slouží spíše k pobavení. Z materiálů nasnímaných prostou webkamerou dokáže zjistit pózu člověka a přiřadit ji k fotografiím z vlastní databáze.
Klíčem je tak identifikace toho, kde ve fotografii se nachází člověk, kde má ruce, nohy, hlavu a klouby. Z toho se pak už snadno vytvoří kostra, dle níž se snadno dají najít odpovídající fotografie, na nichž mají lidé stejné či podobné pózy. 
 
 
Umělá inteligence už dávno slouží v produktech jako Google Photos nebo Google Assistant, ovšem tato firma chce ukázat, že může být užitečná i čistě pro zábavu, a tak připravila experiment, který v podstatě nemá žádný jiný smysl. Jeho cílem je tedy najít fotografie lidí, kteří mají stejné či alespoň co nejpodobnější pózy. My si přitom může zakřepčit před kamerou a AI nám pro každou pózu najde odpovídající snímek z databáze asi 80.000 fotek, což zvládne v reálném čase. 
 
 
Mirror Move tak slouží k ukázání toho, co dokáže moderní AI se svým strojovým učením a neurálními sítěmi. Nám k tomu stačí počítač s webkamerou a webovým prohlížečem, s nímž si otevřeme tyto stránky, jež nám mohou vrátit třeba krátký animovaný GIF s výsledkem nebo prohlédnout video zasílané zpět. Systém funguje nejlépe tehdy, když naše kamera zabírá celou postavu, protože i přiřazované fotky zabírají celé lidi. 
 
Toto použití AI tak slouží jen pro zábavu, ale systém, který za ní stojí, může mít reálné a daleko užitečnější použití. Jde o PoseNet, který dokáže najít celkem 17 "opěrných" bodů na naše postavě, dle nichž určí celkovou pózu. Dokáže také sledovat i více lidí najednou, takže kdyby se použil třeba jako pohybový ovladač pro hry, mohli bychom si před jedním počítačem a kamerou zahrát i s přáteli. Vedle toho může PoseNet najít využití v interaktivním umění nebo třeba při studiu pohybů a jejich rozboru, což zase mohou ocenit sportovci. 
 
 
Zdroj: Google


reklama