reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Greenlian EnduroSLC NANDrive EX: jednočipová SSD pro náročné

7.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Greenlian EnduroSLC NANDrive EX: jednočipová SSD pro náročné
Společnost Greenliant si připravila nová SSD NANDrive EX Series, jednočipová SSD s vestavěným kontrolerem, která jsou určena pro náročnější zákazníky. I když jak se to vezme, neboť rozhraní SATA 6 Gb/s na to moc neukazuje. 
Co se tedy pod EnduroSLC SATA NANDrive EX od Greenliant vůbec skrývá? Dle popisu jde o jednočipová SSD v BGA pouzdře (14 x 24 mm, 145 kontaktů), která mají vestavěný kontroler i paměti NAND Flash, ovšem už ne DRAM cache. To však nemusí být na škodu vzhledem k tomu, že jde o zařízení určená pro rozhraní SATA 6 Gb/s. Na jednu stranu tak propustnost nemůže přelézt reálných cca 560 MB/s, ovšem na stranu druhou by pak mohla být DRAM cache stejně zbytečná vzhledem k tomu, že NANDrive EX jsou založeny na pamětech s buňkami typu SLC. 
 
 
Jejich síla tak netkví v absolutních hodnotách datové propustnosti, ale v dlouhodobě udržitelném výkonu a celkové výdrži. Moderní SSD pro PCIe a NVMe tak mohou nabídnout zdánlivě mnohem vyšší rychlosti, ale s tím, že zápis může být po naplnění SLC cache zoufale pomalý, což zde nehrozí. NANDrive EX totiž v SLC režimu pracují celé. Co dalšího se o nich dozvíme? 
 
Síla NANDrive EX tkví především v počtu možných mazacích a zapisovacích cyklů, přičemž k dispozici budou verze s 50.000, 100.000 a dokonce 250.000+ P/E cykly. Když si vezmeme, že v případě spotřebních modelů SSD dnes můžeme být rádi za jednotky tisíc, pak to je velice slušné. 
 
Výrobce dále slibuje kvalitní ochranu před ztrátou dat, podporu Native Command Queuing (NCQ) s až 32 příkazy a výrazně vyšší výkon v porovnání s předchozí generací, ale o tom se výrobce konkrétně nezmiňuje. V nabídce bude řada verzí jednak s různou výdrží, jak už bylo řečeno, ale také samozřejmě s různými kapacitami, a to mezi 2 GB a 128 GB, které dokáží pracovat pří -40 až +85 °C. Je zřejmé, že výrobce se svými SSD míří především do průmyslu či prostě do náročného prostředí. 
 
Aktuálně má Greenliant k dispozici vzorky nových NANDrive EX Series a výrobu ve velkém plánuje začít v posledním kvartálu tohoto roku. Vedle toho chce také přinést na trh stejně provedená SSD, ovšem už vybavená paměťmi s buňkami MLC (2 bity). Ty začnou být vyráběny rovněž ještě letos, ovšem pochopitelně na tom s výdrží nebudou tak dobře jako SLC verze. 
 
Stále se tak tvoří SSD s buňkami SLC, ovšem běžní zákazníci je na pultech nenajdou. Možná že už nastal čas, aby se toho nějaký výrobce SSD chytil a nabídl model, který by jednoduše celý uměl pracovat v SLC režimu. Že je to možné, na to jednak ukazuje konfigurovatelná SLC cache (třeba Samsung TurboWrite) a v podstatě i to, že jde jen o jiný způsob, jakým SSD kontroler využívá jedny a též paměti NAND Flash. Osobně ale nevím o modelu, který by umožnil z celého SSD vytvořit SLC cache, respektive prostě zapnout SLC režim. 
 
reklama