reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři se nabourali do aplikace Yandex Taxi, v Moskvě vytvářeli kolony

5.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Hackeři se nabourali do aplikace Yandex Taxi, v Moskvě vytvářeli kolony
Softwarové systémy budou vždy trpět na bezpečnostní zranitelnosti a přesvědčila se o tom i ruská společnost Yandex. Její systém taxíků Yandex Taxi byl před pár dny napaden a hackeři díky tomu záměrně vytvářeli dopravní zácpy v ulicích Moskvy.
Snad každý software má nějakou tu bezpečnostní díru, kterou je možné napadnout. Někdy mohou být důsledky i hodně závažné, někdy jde spíše jen o pobavení. Jeden z posledních případů, který zasáhl ruskou společnost Yandex, se týkal její aplikace k taxislužbě Yandex Taxi. Hackeři se dostali do systému a 1. září pak vytvářeli fiktivní zakázky na ulici Kutuzovskij Prospekt, která i bez toho trpí na výrazné zácpy. Taxíky této služby pak kvůli vysokému množství aut na jednom místě ulici ucpaly.
 
Yandex Taxi
ilustrační foto, autor: Elena Yastrebova, CC0, přes Wikimedia Commons
 
Problém trval necelou hodinu a Yandex se už nechal slyšet, že implementoval softwarové opatření a algoritmus, který by podobným útokům měl v budoucnu zabránit. K odpovědnosti za útok se přihlásila hackerská skupina Anonymous ve spolupráci s dobrovolnickou kybernetickou organizací IT Army of Ukraine v rámci kybernetické operace #OpRussia.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama