reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hayabusa-2 se podívala na svou spoušť, kráter je oproti očekávání větší

26.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Hayabusa-2 se podívala na svou spoušť, kráter je oproti očekávání větší
Hayabusa-2 japonské agentury JAXA asi před třemi týdny vystřelila vysokou rychlostí do asteroidu Ryugu projektil, který měl za úkol v něm udělat kráter a obnažit materiál, jenž nebyl miliardy let přímo vystaven okolnímu záření. To se bezesporu povedlo.
Japonská vesmírná agentura JAXA se nyní pochlubila výsledkem "bombardování" asteroidu Ryuhgu, který provedla její sonda Hayabusa-2. Leckde se ovšem píše, že na asteroid shodila výbušninu, což však není tak úplně pravda. Ve skutečnosti odhodila platformu, která použila výbušninu pro akceleraci 2,5kg projektilu. Ten pak vrazil do asteroidu a uplatnil čistě jen svou kinetickou energii. Je to ostatně logické, protože exploze přímo na asteroidu by vzorky mohla snadno znehodnotit. 
 
 
JAXA už ukázala místo dopadu projektilu, který vytvořil kráter o celkovém průměru cca 20 metrů. Ostatně měl dopadnout rychlostí 2 km/s, což už představuje při dané hmotnosti velice slušnou energii. Kráter je ale i tak mnohem větší, než očekávali ti největší optimisté, kteří hovořili o až 9metrovém kráteru. 
 
 
Pro sondu Hayabusa-2 to znamená, že nyní bude její další úkol mnohem snadnější. Stejně jako dříve totiž sestoupí až na samotný povrch asteroidu a sebere přímo z něj vzorky. Ovšem nyní to bude právě v tomto kráteru, aby šlo o vzorky, které nebyly miliardy let bombardovány zářením z okolního vesmíru a právě ty budou z celé mise ty nejhodnotnější.  
 
Hayabusa-2 si tak nyní nejdříve zblízka prohlídla sebou natropenou spoušť, pro což sestoupila pod dva kilometry nad povrch asteroidu a pak se zase vrátila do své "domovské" výšky asi 16 kilometrů. Před sestupem pro sběr vzorků je totiž třeba pečlivě analyzovat kráter, aby bylo možné připravit sběr dalších vzorků. K tomu se použije další tantalový projektil, který už bude odpálen zblízka, aby uvolnil do prostoru materiál, jenž bude zachycen sondou. Ale o tom si přečteme až někdy v létě. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama