reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hayabusa2 úspěšně sebrala z asteroidu čerstvě vyvržený materiál

12.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Hayabusa2 úspěšně sebrala z asteroidu čerstvě vyvržený materiál
Japonská sonda Hayabusa-2 zaznamenala další úspěch, když dokázala z povrchu asteroidu Ryugu získat materiál, který před tím z jeho útrob vyrval náraz těžkého projektilu ve vysoké rychlosti. K čemu to bylo důležité? 
Hayabusa-2 dokázala pomocí vysoké kinetické energie projektilu vytvořit větší kráter, než japonská agentura JAXA očekávala. Sonda tak měla i k dispozici větší cíl, z nějž mohla sebrat potřebný materiál, který byl vyvrhnut z útrob asteroidu, který obíhá asi 300 milionů kilometrů od Země. Už dříve sonda přitom sebrala materiál přímo z povrchu, jenomže ten nebude tak cenný, protože byl po miliardy let bombardovaný zářením ze Slunce a okolního vesmíru. Nyní tak můžeme očekávat, že zpět k nám na Zemi dorazí veškerý kýžený materiál, aby bylo možné i srovnat, jak jej dokáže ovlivnit tak dlouhá doba, po kterou byl obnažen. 
 
 
Mise sondy Hayabusa-2, která odstartovala už v roce 2014, tak může být zatím považována za mimořádně úspěšnou. Nejdříve na Ryugu odhodila své roboty, pak z něj seškrábla první várku materiálu, následně do něj střelila svým projektilem Small Carry-on Impactor (SCI), který dopadl rychlostí kolem 2 km/s a nyní sonda už sebrala druhou várku.  
 
 
JAXA také zveřejnila snímky, které sonda pořídila 11. července těsně po svém letmém dosednutí. Ty ukazují také regolit, který létá všude kolem, takže lze předpokládat, že ve sběrném koši jej skončilo dost.  
 
Japonci přitom během druhého sestupu riskovali i to, že ztratí první už úspěšně sebranou várku vzorků, které Hayabusa-2 dosud nese. Sonda přistála asi 20 metrů od středu kráteru a využila další tantalový projektil, který opět zvedl do prostoru už usazený materiál. Dle posouzení snímků se dá říci, že tento materiál má odlišnou barvu, takže JAXA věří, že skutečně nasbírala takový, který se dosud skrýval uvnitř asteroidu a pamatuje ve víceméně nezměněné podobě vznik Sluneční soustavy. 
 
Hayabusa-2 zůstane na orbitě Ryugu ještě několik dalších měsíců a poté už vzorky poputují zpět k Zemi, kam by měly dorazit ke konci příštího roku. JAXA zatím nemá možnost zjistit, jakou hmotnost mají vzorky, které sonda nasbírala, ale doufá, že to bude celkem alespoň 100 miligramů, což není zrovna moc, ale pro prozkoumání jejich složení to bude bohatě stačit. 
 
Zdroj: Extremetech 


reklama