reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Helikoptérka Ingenuity už brzy poletí, NASA poslala pozvánky

8.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Helikoptérka Ingenuity už brzy poletí, NASA poslala pozvánky
Helikoptérka Ingenuity americké NASA by se už brzy měla předvést v akci. Rover Perseverance ji nedávno odhodil na rovný povrch pod sebou a od té doby už Ingenuity funguje samostatně a dobíjí se. 
Perseverance si už stihnul pořídit selfie s Ingenuity v pozadí. Jde o snímek z 6. dubna, což je již 46. Sol této mise, který byl pořízen pomocí zařízení WATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering) umístěného na konci robotické ruky. Jde pochopitelně o složený snímek z několika záběrů (konkrétně ze 62), a proto vypadá, jako by rover s helikoptérkou fotil někdo třetí, ale to už NASA dělá zcela běžně. 
 
 
Nyní už tak Ingenuity sedí opodál roveru, dobíjí své baterie z malého solárního panelu a čeká na instrukce. Až bude připravena, obsluha v JPL je vyšle prostřednictvím roveru. Perseverance mezitím sbírá cenná data o místních podmínkách. Jde především o měření přístroje MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer), v jejichž případě jde o vítr, jeho případné nárazy, apod. Právě tomu bude přizpůsoben profil i čas prvního letu. 
 
Ingenuity vyfocená pomocí hlavní MastCam-Z
 
V plánu je, že Ingenuity roztočí své protiběžné vrtule na 2537 RPM, kdy bude mít ještě možnost svůj první let zrušit, pokud senzory poukáží na nějaký problém. Jestli ale bude vše v pořádku, helikoptérka vystoupá rychlostí cca metr za sekundu do výšky tří metrů nad povrch a tam vydrží se vznášet po dobu půl minuty, než si zase sedne zpět. 
 
Po několika hodinách se opět prostřednictvím Perseverance začnou stahovat data senzorů a snad i snímky a video z vůbec prvního letu na cizí planetě. Ještě dříve ale pochopitelně budeme mít k dispozici záběry ze samotného roveru. 
 
NASA nyní zve veřejnost, aby tuto událost sledovala, přičemž ta proběhne nejdříve 11. dubna, čili tuto neděli. Živý stream ale začne dle plánu až v pondělí, a to v 9:30 našeho času. Ale to pouze v případě, kdy se v neděli opravdu podaří odstartovat. Započne tak celý měsíc, který bude věnován právě Ingenuity a jejím leteckým ukázkám. NASA plánuje být s plánem letů stále odvážnější, a tak se můžeme těšit na stále zajímavější záběry, které nám ukáží Mars z neobvyklých úhlů.  
 
Zdroj: NASA


reklama