reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Metal Jet 3D: kovové tiskárny pro 4. průmyslovou revoluci

12.9.2018, Jan Vítek, aktualita
HP Metal Jet 3D: kovové tiskárny pro 4. průmyslovou revoluci
Společnost HP si připravila velice zajímavou periferii v podobě 3D tiskárny pracující s kovem, čili Metal Jet 3D. Ty přitom nemají sloužit jen technologickým nadšencům či pro design, ale rovnou pro 4. průmyslovou revoluci. 
Tisknout z plastu dnes dokáže kdejaká 3D tiskárna za pár tisíc, ale tisknou z kovu je zcela jiná liga, a to zvláště v případě, kdy má být 3D tisk využit ne pro účely designu, umění či nanejvýš malosériové výroby, ale pro běžnou produkci. HP přitom tvrdí, že jeho Metal Jet 3D dokází akcelerovat 4. průmyslovou revoluci a uplatnit se při přeměně celého výrobního odvětví s hodnotou 12 bilionů dolarů. HP se také už pochlubilo svými zákazníky, mezi nimiž figuruje Volkswagen, GKN či Wilo. 
 
 
HP tak mluví o průlomové technologii pro kovový 3D tisk, která může mít obrovské dopady pro automobilový a zdravotnický průmysl či jiné. Právě tomu má odpovídat rychlost, kvalita a náklady na 3D tisk pomocí Metal Jet 3D. 
 
 
Je tedy možné, aby se běžné kovové díly vyráběné ve formách či obráběním mohly zanedlouho už běžně vyrábět 3D tiskem? To se samozřejmě teprve uvidí, takže se zatím alespoň podívejme na to, co si HP připravilo. 
 
Jeho tiskárny s technologií Metal Jet jsou založeny na technologii využívající kov v podobě prášku. Ten se nanáší ve vrstvách a pouze na určená místa je poté aplikována tekutina, která pak pod vlivem "energetického zdroje" (snad UV záření?) vytvrdí danou část a pak se celý postup opakuje. Aktuální tiskárna dokáže tvořit objekty o celkové velikosti až 430 x 320 x 200 mm, a to ze stavebních bloků o velikosti jen 20 x 20 x 50 mikronů. Po vytisknutí celého díla se nevyužitý kovový prášek odstraní pro opětovné použití a výsledek se ještě musí zahřát/natavit na neuvedenou teplotu, aby poskytl potřebnou pevnost. To nevypadá na úplně originální technologii. 
 
 
Nevypadá to, že bychom mohli očekávat nahrazení výroby velkých sérií produktů, které se dnes třeba razí z plechu nebo odlévají. I samotná společnost VW mluví spíše o tom, že její zákazníci očekávají možnost osobního přizpůsobení jistých produktů, takže si můžeme představit třeba díly jako kovové hlavice řadicí páky přizpůsobené tvaru naší ruky, atd. Samotné VW jde hlavně o možnost tisku dílů, pro něž si sama nebude muset vyvíjet potřebné výrobní nástroje. 
 
HP se ale nechystá své tiskárny ve všech případech prodávat. Rozjede vlastní Metal Jet Production Service a v rámci této služby bude od příštího roku přijímat objednávky na výrobu produktů. Až poté své Metal Jet nabídne na trhu, a to od roku 2020 s cenou pod 400.000 dolarů. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama