reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble je v nouzovém režimu, selhal mu další gyroskop

9.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Hubble je v nouzovém režimu, selhal mu další gyroskop
Hubbleův vesmírný dalekohled už má za sebou dlouhou službu, ale ve vesmíru zatím není nic, co by jej mohlo nahradit. Jde tak o velice důležité zařízení, které však už stárne a nyní navíc není možnost, jak si k němu zaletět provést opravy.
Hubbleův vesmírný dalekohled byl vypuštěn do vesmíru už před 28 lety a existuje naděje, že bude sloužit až do 30. let či možná ještě déle. Jenomže to se asi neobejde bez servisních zásahů, což bude nyní složité, když už nejsou k dispozici raketoplány. 
 
 
Právě jedna z posledních misí amerických raketoplánů v roce 2009 měla za úkol vykonat údržbu dalekohledu, který dostal šest nových gyroskopů, takže vyměněny byly všechny. Gyroskopy dalekohledu slouží díky momentu hybnosti pro natáčení směru pohledu, takže jde o zařízení, bez nichž by Hubble nemohl pracovat. Nyní přitom nepracuje a nachází se po selhání jednoho z gyroskopů v nouzovém režimu a obsluha pracuje na spuštění náhradního. Existuje přitom možnost, že dalekohled bude mít už omezené možnosti. 
 
servisní mise z roku 2009
 
NASA navrhla tento dalekohled se šesti gyroskopy, z nichž nyní fungují už jen dva a jeden by snad ještě měl naskočit ze zálohy, což znamená, že už teď Hubble aktuálně nemůže pracovat zcela optimálně, protože na to potřebuje alespoň tři. A ani není divu, že tato zařízení selhávají, však se točí rychlostí 19.200 otáček za minutu, což umožňuje jejich uzavřená komora naplněná speciální kapalinou. Co se týče právě selhaného gyroskopu, šlo o poslední z těch, které využívaly původní design. Zbylé tři instalované také v roce 2009 byly novějšího typu a u nich se předpokládá delší životnost a také že nyní fungují už jen ty. Nicméně poslední gyroskop starého designu přežil svou stanovenou životnost o půl roku.
 
Obsluze se nyní dle dostupných informací nedaří nahodit záložní gyroskop, takže nakonec ještě je možné, že dalekohled bude fungovat v optimálním režimu. Nicméně pak už nebude mít žádnou zálohu, to je jisté.
 
Pokud ovšem záložní gyroskop pracovat nebude, pak bude Hubble už nadále fungovat v omezeném režimu, ovšem ne se dvěma gyroskopy. Dle Rachel Osten, zástupkyně ředitele mise Hubbleova teleskopu v NASA, se najede na režim využívající pouze jeden gyroskop a druhý bude záložní. V takovém případě je totiž prý už skoro jedno, zda funguje jen jeden, nebo dva, takže využitím pouze jednoho se alespoň druhý ušetří jako záloha. 
 
Šetřit tuto životně důležitou výbavu rozhodně má smysl, neboť nástupce Hubbleova dalekohledu se do vesmíru jen tak nepodívá. Jde o známý Vesmírný teleskop Jamese Webba (JWST), který bohužel potkala řada potíží při stavbě a testování a nyní už víme, že do vesmíru poletí nejdříve v roce 2021. A to se ještě letos mělo za to, že JWST bude startovat v příštím roce. Doufejme, že březen 2021 bude už konečné datum a že nás nečeká další nepříjemné překvapení, jaké připravila třeba Kanada, když vycouvala z projektu WFIRST. Stejně tak můžeme doufat, že Hubble vydrží právě alespoň do roku 2021 a snad ještě déle. Ostatně na čas JWST se budou stát dlouhé fronty a rozhodně se také nedá říci, že jeho nástupem bude Hubble rázem zralý do starého železa (či spíše do atmosféry). 
 


reklama