reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble s Gaiou přeměřil hmotnost naší galaxie

8.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Hubble s Gaiou přeměřil hmotnost naší galaxie
Mléčná dráha je obklopena kulovými hvězdokupami, které hrály důležitou roli během měření celkové hmotnosti Mléčné dráhy. Na to se zaměřila ESA a NASA díky svým zařízením Gaia a Hubble. 
Můžeme začít hned nově určenou hmotností celé Mléčné dráhy, která počítá i s neviditelnou a dosud nedetekovanou temnou hmotou. Dělá to přibližně 1,5 bilionů hmotnosti Slunce s tím, že do toho spadá i 200 až 300 miliard hvězd, které mají v naší galaxii pobývat. Zbytek může být prach, plyn, černé díry nebo právě i temná hmota. Že to vše spadá do výsledku nového měření, které bylo provedeno díky vesmírným zařízením Hubble a Gaia, to je zřejmé ze způsobu, jakým bylo provedeno. 
 
ilustrace Mléčné dráhy s okolními kulovými hvězdokupami
 
Mléčná dráha funguje v podstatě stejně jako hvězdný systém, jen s poněkud více členy a s tím rozdílem, že uprostřed není hvězda, ale supermasivní černá díra, kterou obíhají samotné hvězdné systémy a vše ostatní. I Slunce tak má svůj rok značící dobu jednoho oběhu kolem středu Mléčné dráhy a ten činí něco mezi 225 a 250 miliony pozemských roků. 
 
My z vnitřku jednoho z ramen naší spirální galaxie si o ní můžeme jen těžko udělat celkový obrázek. Často je to přirovnáváno ke snaze mít přehled o celém lese, když se nacházíme přímo v něm. Můžeme ale sledovat vliv galaxie na své okolí. 
 
Kolem Mléčné dráhy tedy obíhají také objekty, které přímo do ní nepatří, čili i vzdálené kulové hvězdokupy. Na ty se nyní zaměřil Hubble a vedle něj i Gaia známá svou schopností velice přesně sledovat pozici a pohyb hvězd a jiných vybraných objektů. Téměř každý přitom ví, že čím hmotnější nějaký objekt je, tím rychleji kolem něj jiné objekty obíhají, což závisí i na vzdálenosti či jejich vlastní hmotnosti a platí to jak pro Zemi, tak pro Slunce nebo galaxii jako celek. Pokud tak můžeme sledovat pozici i rychlost a směr pohybu vzdálených hvězdokup, dá se z toho určit, kolem jak moc hmotného objektu obíhají a pak už nezáleží, zda je hmota v něm detekovatelná, nebo ne. 
 
Gaia tak k tomuto účelu poskytla informace o 34 hvězdokupách ve vzdálenosti do 65.000 světelných let a Hubble se svou schopností dohlédnout dále, i když v užším úhlu, přihodil dalších 12 do vzdálenosti 130.000 světelných let. Díky tomu se mohly upřesnit starší odhady hovořící o hmotnosti mezi 400 miliardami až 3 biliony hmotnosti Slunce, ale do toho nebudeme šťourat, protože se někdy mluví o hmotnosti centrální části, pak o centrální části a hala nebo rovnou i galaktické koróny tvořené plynem. Nicméně 1,5 bilionu Sluncí řadí Mléčnou dráhu mezi větší galaxie vesmíru a s ohledem na předpokládaný počet hvězd je i vcelku průměrná, co se týče zastoupení temné hmoty.
 
Zdroj: Astronomy
reklama