reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hudebník upravil svou myoelektrickou protézu, myšlenkami teď ovládá syntezátor

21.2.2020, Milan Šurkala, aktualita
Hudebník upravil svou myoelektrickou protézu, myšlenkami teď ovládá syntezátor
Bertolt Meyer je muž, který miluje taneční hudbu, od narození mu ale chybí část levé ruky a ani s moderní myoelektrickou protézou pro něj není jednoduché ovládat syntezátor. Ruku si tak upravil, aby mohl zařízení ovládat pouhými myšlenkami.
Moderní zdravotnické pomůcky dokážou mnohé a jednou z kategorií jsou tzv. myoelektrické protézy. Ty využívají dvě elektrody připevněné na pozůstalou část končetiny k tomu, aby přebíraly elektrické signály ze zbylých svalů k ovládání např. náhradní ruky. Toho využil hudebník Bertolt Meyer, který se narodil bez části své levé ruky a celý život tak nosí nejrůznější protézy. I když jsou pokroky v medicíně nemalé, stále se nedají dělat zázraky (co se týče jemnocitu a rychlosti) a jeho protéza je sice výborným pomocníkem pro běžný život, ale nepostačuje pro rychlé upravování syntezátoru. Meyer je totiž vášnivým DJ a tento jeho handicap ho stále limituje. Pokusil se tedy vytvořit ovládání syntezátoru myšlenkami.
 
 
Idea nebyla nijak složitá. Mozek ovládá svaly pomocí elektrických impulsů, se kterými jeho umělá ruka pracuje už dnes. Spolu s lidmi z KOMA Elektronik vytvořil základní desku, kterou vybavili potřebnými konektory, a která byla schopna převádět elektrické signály, jež by normálně ovládaly ruku, na signály pro syntezátor. Meyer se tak připojil k zařízení a pomocí dvou kabelů pak byl schopen myšlenkami ovládat syntezátor. V podstatě jen musel myslet na určitý pohyb ruky, který způsobil např. změnu výšky zvuku. Nyní je jeho cílem svou novou muzikantskou protézu upravit do nějaké vizuálně stravitelnější podoby.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama