reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ice Lake v prvních benchmarcích, jak je na tom Sunny Cove a grafický výkon?

2.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Ice Lake v prvních benchmarcích, jak je na tom Sunny Cove a grafický výkon?
O tom, že Intel vyrábí a dokonce už i vyslal ke svým partnerům pro zpracování procesory Ice Lake, víme dost dlouho. Známy jsou také informace o architektuře a vyšším výkonu, ovšem nyní se už můžeme konečně podívat na výsledky konkrétních testů. 
Intel zrušil embargo jak nad specifikacemi nových Ice Lake, tak nad zveřejněním výsledků jejich testů, takže PCMag mohl ihned zveřejnit to, co naměřil s využitím jistého testovacího laptopu, který vypadá mírně řečeno nevýrazně, ale pod kapotou má ten nejmodernější hardware. 
 
 
Jak můžeme vidět, je tu procesor Core i7-1065G7, čili druhý nejvýkonnější model, který má konfigurovatelné TDP na 15 či 25 W a oproti 1068G7 má pak výrazně nižší základní frekvenci, a sice 1,3 oproti 2,3 GHz max turbo a all-core turbo je však jen o 200 a 100 MHz nižší a veškeré ostatní specifikace jsou stejné, takže i zde máme Iris Plus se 64 EU na 1,1 GHz, která jistě ráda využije propustnost pamětí LPDDR4X-3733 ve dvoukanálovém zapojení, jichž tedy mohlo být 16 GB, vzhledem k jejich rozdělení na hlavní RAM a buffer grafiky, ale co se dá dělat. 
 
Provedené testy jednak prokázaly, že mezi 15W a 25W TDP je skutečně rozdíl, což je pochopitelné. S vyšším limitem se i jednovláknový výkon CPU zvedl na 1,22násobek, zatímco s využitím více jader to u Ice Lake bylo o třetinu lepší z hlediska výkonu, nicméně za cenu zvýšení TDP o dvě třetiny. 
 
 
Starší procesor Core i7-8565U v ZenBooku 14 byl v renderování pomalejší než 25W Ice Lake, jenomže tento 14nm Whiskey Lake-U je 15W procesor a jako takový byl lepší než 15W Ice Lake, což se potvrdilo i v testu HP Spectre X360 a v HP Envy 13 se dokonce téměř vyrovnal i procesoru Ice Lake s 25W TDP. 
 
 
V POV-Ray a jeho benchmarku (jde o čas, takže menší hodnota je lepší) byl 15W Ice Lake srovnatelný s 15W Whiskey Lake a až zvýšení TDP na 25 přineslo kýžené vítězství. V 7-Zip už je Ice Lake mírně lepší, ale nijak výrazně. Jenomže ono je třeba si uvědomit, že testovaný Ice Lake končí s taktem na 3,5 GHz, zatímco Whiskey Lake na 4,6 GHz a podobné je to i s ostatními takty. Jenomže koho to má zajímat, když oba procesory mají či mohou mít stejné TDP a podobnou spotřebu a z ní dokáže Whiskey Lake vymačkat vyšší takty?
 
 
To je ovšem rendering a obecně benchmarky CPU, ale co hry?
 
 
 V ROTTR můžeme Iris Plus srovnávat jak s UHD Graphics 620, tak s GeForce MX150 či MX250 a také s Vegou 8 v mobilním Raven Ridge. Vega je zde dalece překonána a oproti UHD Graphics 620 tu máme i více než dvojnásobný výkon, takže zde je vše v naprostém pořádku a výsledky odpovídají očekáváním. Jen je poněkud divné, že zvýšení TDP přineslo snížení FPS v rozlišení 1366 x 768, zatímco ve Full HD se vůbec neprojevilo.  
 
 
Rainbow Six také potvrzuje zdvojnásobení výkonu oproti UHD 620, ovšem i low-endové samostatné grafiky jsou stále lepší, jak bylo jasné už dopředu a ve Full HD se pohybujeme na hranici hratelnosti. Nicméně Intel má evidentně na trhu opět jednou integrovanou grafiku, která dokáže zastínit i APU od AMD a to se cení. 
 
Veškeré testy naleznete na PCMag, takže si můžete udělat výsledný obrázek sami. Z našeho pohledu to ale zatím vypadá, že Ice Lake se z hlediska výkonu CPU oproti Whiskey Lake zrovna moc nepředvedl. Sunny Cove může být mnohem efektivnější z hlediska IPC, ale co naplat, když Whiskey Lake dokáží se stejným TDP pracovat na výrazně vyšších taktech.
 
A co se týče testů spotřeby či zde spíše výdrže na baterii, ty Intel v případě poskytnutého testovacího notebooku zakázal dělat. 


reklama