reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

InSight už si také stihla pořídit selfie, ale ne jen tak pro nic

13.12.2018, Jan Vítek, aktualita
InSight už si také stihla pořídit selfie, ale ne jen tak pro nic
Pokud chceme po robotovi, aby si ve vesmíru pořídil selfie, základem pro to je fotoaparát na pohyblivé ruce. InSight takové zařízení má, a tak si může stejně jako Curiosity vyfotit sama sebe. 
Sonda InSight tak následovala Curiosity a využila svou robotickou ruku k tomu, aby vyfotila sama sebe. Na následujícím obrázku tuto ruku samozřejmě nenajdeme, protože je jako obvykle složen z mnoha různých fotografií, které nám dají dohromady výsledný celek. Nicméně nejde pouze o snahu NASA zpopularizovat tuto misi tím, že InSight bude špulit svůj seismograf do objektivu. Je tu i praktický účel. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
InSight použila pro tento účel svou Instrument Deployment Camera, dle jejíhož názvu je zřejmé, že ta má dohlížet na rozmístění různých přístrojů. Není tak divu, že je umístěna na konci dlouhé robotické ruky, která se ukazuje na následující fotografii. Její celková délka je 1,8 metru. 
 
 
Výsledné selfie je složeno z celkem 11 fotografií, z nichž byla každá pořízena z jiného úhlu. InSight tak pečlivě nafotila sama sebe ve vysokém detailu včetně velkých solárních panelů a přéstrojů. Jde i o Seismic Experiment for Interior Structure, neboli SEIS, který bude teprve umístěn, aby snímal jeho vibrace, čili seismickou aktivitu. Umístí jej stejná ruka, která pořídila fotografie a co se týče SEIS, ten můžete vidět na první fotografii jako velké načervenalé pouzdro se šestihrannou základnou. Na samotný SEIS se pak umístí ještě za ním viditelná stříbrná kopule, čili Wind and Thermal Shield (WTS) a pak (ne nutně v tomto pořadí) na povrch dosedne také položená teplotní sonda HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package), která se zakousne hluboko do povrchu. 
 
A právě pořízené selfie poslouží k tomu, aby byl SEIS s ostatními věcmi robotickou rukou bezpečně sundán a umístěn na to správné místo. Samozřejmě nebude možné tuto operaci řídit přímo ze Země v reálném čase, takže je třeba ji naprogramovat dopředu, aby ji pak sonda provedla sama. K tomuto účelu poslouží také už dříve vytvořená mapa blízkého okolí, která zahrnuje oblast, kam bude možné SEIS, WTS a HP3 umístit:
 
 
 
Zatím tak od InSight přichází jen dobré zprávy a mezi ně patří i to, že sonda přistála na místě impaktního kráteru s měkkou půdou, do níž se teplotní sonda snadněji zavrtá a kolem je navíc dost volného místa pro umístění přístrojů. NASA je přesto opatrná a aktuálně si na základě dat sondy tvoří model prostředí, které ji na Marsu obklopuje, takže veškeré akce budou nejdříve zkoušeny nanečisto na Zemi. 
 
Zdroj: NASA


reklama