reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Integrace Service Packů do instalaček Windows a Office

7.9.2004, Eagle , článek
Integrace Service Packů do instalaček Windows a Office
Včera Microsoft konečně vydal českou verzi Service Pack 2 pro operační systém Windows XP. O této aktualizaci je známo, že její nainstalování trvá poměrně dlouho. Chcete se tomu vyhnout a rovnou nainstalovat operační systém s touto aktualizací integrovanou? Zde je návod. Dále se také podíváme na integrování Service Pack 3 do Office XP.
Vytvoření bootovacího CD

Jakmile updatujete soubory, můžete systém nainstalovat. Problém je, že pokud byste adresář nakopírovali na CD, toto nebude bootovací. Jak tedy vytvořit "to správné" CD se systémem Windows XP?

Stáhněte si program Alcohol 120%, který umí vytvářet a vypalovat obrazy CD (odkaz na aktuální verzi najdete na serveru PEGASoft.cz). Po nainstalování vlevo klikněte na Vytvořit image soubor.




Následující dialogy proklikejte, přičemž s CDčkem zacházejte jako s CD bez ochrany proti kopírování. Můžete tak zvolit uložení prakticky v libovolném formátu (osobně však preferuji MDF).



Obraz CD se začne vytvářet na pevném disku.

Nyní si stáhněte program UltraISO, popř. je jinou variantu v bledě modrém (WinISO, MagicISO... ). Bohužel budete potřebovat plnou verzi, a to bohužel u všech zmíněných variant, takže pokud jste ještě nesponzorovali programátory, máte šanci začít.

Po spuštění zvolte Soubor - Otevřít a klikněte na obraz CD.




Otevře se seznam souborů na CD (... v podstatě těch, které jste předtím okopírovali na disk). Nyní klikejte na adresáře a vymažte je tlačítkem Delete. Nezapomeňte také vymazat soubory v rootovém adresáři. Jakmile toto dokončíte, zvolte Akce - Přidat adresář a (bohužel po jednom) vložte adresáře z nově vytvořené instalace s integrovaným Service Pack 2.



Po dodání všech adresářů zvolte Akce - Přidat soubory a obdobným způsobem do rootového adresáře CD dodejte soubory.



Nakonec, jen pro okrasu, změňte label CDčka - klikněte na původní label a zvolte vlastnosti:



V záložce označení proveďte změnu (ve Svazek).

Nyní již jen zvolte Soubor - Uložit jako a obraz CD uložte. Jelikož CD nemá ochranu proti kopírování, formát souboru je opět na vás.

Vypálení

Opět otevřete Alcohol 120% a v levém sloupci zvolte Vypálit image soubor. Vyberte nový obraz CD se soubory Windows XP s integrovaným Service Pack 2 a vypalte ho (nejlépe pro zkoušku na CD-RW). Nejlepší způsob vypalování je RAW DAO.

Nyní už stačí z CD nabootovat a nainstalovat čistý Windows XP SP2.

Poznámka: Pokud chcete systém instalovat na disk na radiči Serial ATA, je ve většině případů nutné hned na začátku instalace stisknout klávesu F6 a vložit disketu s ovladači řadiče. V řadě případů je nutné mít aktuální ovladače a například u čipu VIA VT8237 je vhodné mít i nejnovější verzi SATA BIOSu. V opačném případě se můžete setkat s řadou problémů , protože první verze mají často spoustu chyb.

reklama