reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Arc potřebují pro optimální výkon Resizable BAR, je to vůbec problém?

17.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel Arc potřebují pro optimální výkon Resizable BAR, je to vůbec problém?
Na webu se objevil dokument Intelu týkající se požadavků na provoz grafických karet Arc. Dozvídáme se, že pro optimální výkon je tu vyžadována funkce Resizable BAR a že aktuálně jsou podporovány jen platformy Intelu.
Grafická generace Arc Alchemist nám moc radosti zrovna neudělala a ukazuje se, že tento porod bude ještě dlouhý a složitý. Bylo jasné, že Intel vzal na sebe velký úkol, když se rozhodl rovnýma nohama skočit do světa herních grafických karet, kde hrají obrovskou roli také ovladače, přičemž hned od začátku chce také nabízet podporu ray tracingu, AI upscaling v podobě XeSS a s ním související Xe Matrix Extensions a synchronizaci s monitorem. Jen jestli si pro začátek neukousl až moc velké sousto.
 
 
Zákazníci ovšem čekali na vstup Intelu do boje s AMD a NVIDIÍ především proto, že na trhu existoval zoufalý nedostatek karet, jejichž ceny byly značně přemrštěné. Nyní ale můžeme počítat spíše s tím, že sami výrobci budou mít problém se zbavit karet aktuálních generací před nástupem nových, což podpořil další pokles hodnoty kryptoměn. Dá se tak říci, že zákazníci mohou nyní už jen nezúčastněně koukat na peripetie Intelu a sledovat, jak to bude dál. Nám zatím ostatně nic jiného ani nezbývá, neboť karty Arc u nás ještě ani nejsou k dispozici a objevit se mohou až v září. 
 
 
Co tu tedy máme nového s ohledem na funkci Resizable BAR, která je určena k tomu, aby měl procesor přístup k velké části paměti grafické karty? Tuto funkci zpopularizovala firma AMD a od té doby už jde téměř o standard, který má za úkol zvýšit celkový výkon ve hrách. Nemůžeme se tak vůbec divit tomu, že dle Intelu musí být zapnuta, pokud chceme dosáhnout optimálního výkonu ve všech aplikacích. A stejně tak nemůžeme souhlasit se zprávami, že Intel jednoduše Resizable BAR vyžaduje, neboť nic takového se tu nepíše, i když je daný text umístěn v sekci System Requirements.
 
Na druhou stranu, sekce požadavků týkajících se základní desky už vyloženě uvádí Resizable BAR jako nutnost, a to vedle rozhraní PCIe 3.0 x16 či novějšího. To může být jen nešťastně formulováno, neboť výše je jasně napsáno, že Resizable BAR je potřeba k dosažení optimálního výkonu a ne k tomu, aby karta vůbec fungovala. 
 
 
Dále se dozvídáme, že aktuálně je Resizable BAR s Arc Axxx podporován pouze na platformách s procesory Intel 10. až 12. generace a čipsety sérií 400 až 600. Podpora dalších platforem, čili možná starších intelovských, ale spíše alespoň moderních od AMD, bude přidána později. Ani to nelze zatím vidět jako velký problém i vzhledem k tomu, že karty Arc se stejně zatím dodávají pouze jako součást nových PC.  


reklama