reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i5-L15G7: Lakefield spatřen

23.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Core i5-L15G7: Lakefield spatřen
Intel Lakefield je první z generace 3D čipů vyrobených pomocí technologie Foveros. My se nyní můžeme podívat na první test modelu Core i5-L15G7, což je pětijádrový procesor míchající jedno velké a čtyři malá jádra. 
Intel Core i5-L15G7 je procesor, který patří do rodiny Lakefield, jež se dá vcelku snadno identifikovat už jen díky počtu svých jader. Nicméně Geekbench už v tomto případě udává právě i označení konkrétního modelu. 
 
 
Lakefield totiž obsahují jednak jedno velké a výkonné jádro Sunny Cove a vedle něj pak čtyři menší a slabší jádra Tremont. My přitom můžeme být zvědaví právě na výkon v testech i běžném provozu právě s ohledem na tento nesourodý mix CPU jader.
 
V případě architektury ARM big.LITTLE, která také využívá malá a velká jádra, je to přitom jednoduché, tam fungují buď výkonnější, anebo slabší, ne obě v jednu dobu. Jenomže Lakefield mají pouze jedno výkonné jádro, které tak bude třeba přiřazovat tomu nejnáročnějšímu procesu a je otázka, jak dobře tento úkol plánovač zvládne. 
 
 
Core i5-L15G7 je přitom procesor s konfigurací 5C/5T, čili bez Hyperthreadingu. Jeho nejdůležitější výbava je tvořena 10nm procesem a ty méně důležité části (I/O, kontrolery, apod.) jsou na 22nm čipu. Geekbench 5 přitom hlásí, že základní takt je 1,4 GHz a turbo až 2,95 GHz, což by mělo platit právě spíše pro velký Sunny Cove. Dozvíme se také o 1,5 MB L2 cache a 4 MB L3 cache.  
 
Co se týče výsledného skóre 725 bodů v jednovláknovém a 1566 bodů ve vícevláknovém testu, pak takový poměr bylo možné očekávat. Oproti takovému Snapdragonu 835 tu máme asi dvojnásobný jednovláknový výkon, ale podobný vícevláknový, což je logické, neboť při celkovém zatížení se k výkonu Sunny Cove mohou přidat už jen slabší jádra Tremont. 
 
Uvidíme také, v jakých zařízeních vůbec procesory Core i5-L15G7 skončí, jaký bude jejich konečný výkon a které modely v rámci Lakefield ještě přijdou. Ostatně takto by Intel na ty lepší Snapdragony 8cx nestačil. 
 


reklama