reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Ethernet 800 nabídne NVMe přes TCP a 100 Gb/s

25.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Ethernet 800 nabídne NVMe přes TCP a 100 Gb/s
Zatímco Ethernet v případě PC stále spíše stagnuje, Intel si pro náročné aplikace připravil generaci Ethernet 800, která vedle vysoké datové propustnosti nabídne také technologické novinky jako NVMe over TCP.
Produkty z Intel Ethernet 800 Series byly představeny na SNIA Storage Developer Conference, přičemž jejich ústřední výbavou jsou ethernetové čipy zvládající propustnost 100 Gb/s jako vůbec první řešení od Intelu. Tuto propustnost přitom bude možné využít k napojení zařízení určených pro rozhraní NVMe, a to díky NVMe over TCP s využitím technologie Application Device Queues (ADQ). 
 
 
NVMe over Fabrics (NVMeoF) je protokol pro systémy typu SAN (Storage Area Network), který umožní přistupovat k datům uloženým na zařízeních napojených přes Ethernet s tím, že latence jsou vyšší jen o několik mikrosekund v porovnání s přístupem k NVMe SSD zapojených lokálně. 
 
NVMeoF byl vytvořen tak, aby podporoval dva přenosové protokoly, a sice Fibre Channel a RDMA, které dokáží poskytnout NIC s podporou Infiniband, iWARP či RoCE. Intel už na svých NIC řady X722 podporuje iWARP a podpora RoCEv2 byla dříve ohlášena právě pro Ethernet 800 Series. 
 
Zde ale nejde o NVMeoF, ale o NVMe over TCP, který umožňuje to samé, ovšem bez potřeby NIC s podporou RDMA či Fibre Channel. Specifikace NVMe over TCP byly dokončeny v listopadu předchozího roku a umožnily snadnější a levnější napojení NVMe zařízení přes síť. Ostatně jde o softwarové a ne hardwarové řešení, takže by se dalo očekávat, že nevýhoda bude spočívat v zatěžování hardwaru, který by mohl dělat něco jiného. Nicméně i NVMe over TCP v případě profesionálního nasazení vyžaduje hardwarovou akceleraci. To v případě nových Ethernet 800 Series má zajistit právě technologie ADQ, již by měl v dohledné době podporovat linuxový kernel. Intel slibuje, že výsledek bude téměř odpovídat tomu, co zvládne NVMeoF. 
 
Produkty Intel 800 Ethernet Series budou k dispozici od příštích týdnů v podobě karet s podporou rozhraní PCI Express 4.0 x16, s čímž se však sám Intel zrovna moc nechlubí a není těžké uhodnout, proč tomu tak je. Sám totiž ještě nenabízí platformu, která by podporu PCIe 4.0 nabízela. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama