reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Fishhawk Falls: konečně nová High-End Desktopová CPU

20.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel Fishhawk Falls: konečně nová High-End Desktopová CPU
Už dlouho jsme neřešily High-End Desktopové (HEDT) procesory firmy Intel, a to jednoduše proto, že ten už delší dobu ani žádné nové nenabízí. Ani AMD se tak nemohlo zrovna přetrhnout, aby zajistilo brzký nástup svých modelů.
Zrovna dnes AMD ovšem shodou okolností oznámilo, že procesory Ryzen Threadripper Pro 5000 budou od července k dispozici od více výrobců počítačů, takže již nebudou exkluzivně součástí jen systémů Lenovo ThinkStation P620. Nyní půjde alespoň i o pracovní stanice Dell Precision 7865 a AMD rovněž plánuje, že moderní Threadrippery nabídne i samostatně v obchodech pro DIY. Jde tu konkrétně o procesory AMD Ryzen Threadripper Pro 5995WX, 5975WX a 5965WX se 64, 32 a 24 jádry na taktech až 4,5 GHz. 
 
 
Už dříve se ale mluvilo o tom, že Intel chce konečně uvést na trh své nové HEDT procesory pro pracovní stanice a nyní se jeden z nich objevil pod označením Xeon W5-3433. Můžeme mluvit o generaci Fishhawk Falls, a to zatím v modelu s jen 16 jádry. 
 
 
Nově zaznamenaný Xeon v benchmarku Sandra od SiSoftware evidentně nemá malá a velká jádra, neboť nabízí 16C/32T a k tomu pak 2 MB L2 cache na jádro a celkem 45 MB L3 cache. To dává pro relativně nízký počet jader úctyhodných 77 MB cache. Nad pracovním taktem těsně pod 2 GHz se nemusíme pozastavovat, neboť může jít a také pravděpodobně jde ještě o vzorek a takty se budou postupně zvyšovat.
 
Zatím ale stále nic moc nevíme o chystané HEDT platformě Intelu. Ten si s těmito procesory ostatně dal na pár let pauzu, takže už vůbec není jasné, jakým způsobem se je pokusí oživit a zda půjde i o řadu Core-X (či jiné Core), nebo už jen právě o Xeony W pro pracovní stanice. Intel by si ale prý mohl připravit Alder Lake-X coby levné Xeony, zatímco Fishhawk Falls budou ve skutečnosti upravené Sapphire Rapids pro čipset W790. 
 
Právě o Sapphire Rapids jsme ale naposledy slyšeli, že byly zřejmě opět odloženy, a to až o rok, čili do 2. kvartálu 2023. To by znamenalo, že se nových vícejádrových HEDT CPU od Intelu jen tak nedočkáme a že AMD bude mít šanci vypustit na trh už Threadrippery s jádry Zen 4, pokud ovšem bude chtít. V poslední době se totiž firmě AMD zrovna moc nechtělo, neboť nemělo dost křemíků pro jiné produkty, kde mu Intel naopak konkuroval, takže proč by inovovalo především tam, kde konkurence není. 
 
Jako obvykle uvidíme, ale vypadá to, že na poli s HEDT CPU se v dohledné době nestane nic, ostatně výše zmíněné Threadrippery Pro 5000 jsou na trhu teprve od letošního března.  


reklama