reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodávají se už chladiče pro Sapphire Rapids, ty mohou být odloženy do roku 2023

17.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Prodávají se už chladiče pro Sapphire Rapids, ty mohou být odloženy do roku 2023
Pokud se potvrdí, že Intel své Sapphire Rapids dostane do běžného prodeje až někdy za rok, nebude to pro něj ve světle konkurenční nabídky od AMD vypadat moc dobře. Šlo by totiž už o velice výrazné zpoždění. 
Procesory Sapphire Rapids představují vůbec první serverová CPU od Intelu, která budou tvořena samostatnými dlaždicemi propojenými na jedné procesorové destičce pomocí křemíkových můstků. Navíc se očekávají i verze, jež budou mít navíc ve výbavě i vlastní paměti typu HBM, což už je z hlediska celého konceptu na hony vzdáleno od dosavadních monolitů. 
 
 
V nabídce prodejce Newegg se přitom už objevily chladiče pro patici LGA 4677, která náleží procesorům Sapphire Rapids, ale to není to nejdůležitější. Server VideoCardz totiž uvádí, že nástup těchto procesorů do běžného prodeje byl odložen až do druhého kvartálu příštího roku, čili by šlo mluvit o dalším celém roku čekání. 
 
 
Procesory Sapphire Rapids přitom byly chystány na poslední kvartál roku 2021, čili už nyní jsou výrazně zpožděny. Je sice pravda, že někteří zákazníci Intelu už je mají k dispozici, ale zde jde o obvyklou praxi, kdy firmy s Intelem mohou díky tomu spolupracovat na dokončení vývoje příslušných platforem a samy se mohou také připravit z hlediska podpory softwaru a potřebných optimalizací. Něco jiného je ale vypuštění do běžného prodeje, které si vyžádá už rovněž běžnou produkci.
 
Intel přitom nedávno sám potvrdil, že Sapphire Rapids začnou být masově vyráběny "později, než se původně předpokládalo", ale nic bližšího se od něj nedozvíme. O odložení až do příštího roku mluví na serveru Medium analytik Ming-Chi Kuo z TF International Securities. Ten se odvolává na informace z dodavatelského řetězce a mluví o tom, že Sapphire Rapids *mohou* být odloženy do 2. kvartálu 2023, což přináší otázky o tom, nakolik bude Intel schopen dostát svým dalším slibům ohledně plánovaného hardwaru. 
 
Víme přitom, že Intel může své oficiálně sdělované plány rychle měnit, jak ukazuje třeba tento dokument z letošního února, kde se píše: "Starting in the first quarter of 2022, Intel will deliver Sapphire Rapids". Jak dobře víme, nic takového se nestalo a pokud bylo nedávno ohlášeno další zpoždění, a to bez bližšího určení, očekávat můžeme skutečně cokoliv. V obou výše odkazovaných případech je přitom zdrojem sama Sandra Rivera (EVP a GM, Intel Datacenter and AI Group).
 
Hrozí tu tak dominový efekt, neboť Sapphire Rapids by se mohly objevit na trhu krátce před termínem, na nějž je naplánována již další generace. Jde o Emerald Rapids (opět na procesu Intel 7), již Intel ve vlastních roadmapách zařadil právě do roku 2023 a o rok později už mají následovat Granite Rapids na procesu Intel 3.  


reklama