reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Ghost Canyon: nová herní NUC se dostávají na trh

17.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Ghost Canyon: nová herní NUC se dostávají na trh
O řadě Ghost Canyon jsme toho slyšeli už dost. Jedná se o desktopové počítače, které se řadí mezi NUC, ale na rozdíl od standardních modelů s objemem ani ne jednoho litru jsou podstatně větší a mají 5litrovou skříň. 
Intel Ghost Canyon jsou známy také jako NUC 9 Extreme Kit a jde právě o počítače, které využívají Compute Element, čili systém s procesorem, pamětí i úložným zařízením na kartě. Ta se pak může a nemusí přes "hloupou" desku pomocí rozhraní PCIe propojit s grafickou kartou, abychom ve výsledku získali výkonnou sestavu. Do budoucna snad také můžeme počítat s tím, že tu bude možnost i výměny samotného Compute Element za lepší verzi, takže skříň se zdrojem byt nám tak zůstala. 
 
 
Máme tu tak první NUC s odemknutým Core i9, podporou samostatných grafických karet, možností pozdějšího upgradu a výkonem srovnatelným s plně rostlými desktopy. Nyní se už přitom konečně dostávají na trh, takže se můžeme podívat na nabídku konkrétních modelů.
 
 
Nejlepší mezi nimi je Intel NUC 9 Extreme Kit - NUC9i9QNX, který je založený právě na procesoru Core i9-9980HK s taktem až 5 GHz. Pochopitelně jde o mobilní procesor, neboť si nelze představit, že by v modulu Compute Element šlo rozumně uchladit desktopový model. Leda snad s řádně osekaným napájecím profilem. Intel nabízí ještě dvě slabší verze s Core i5 a Core i7, a to jak v podobě celých systémů i se skříní, tak i jako samotné moduly. 
 
Pak budeme mít možnost si daný systém doplnit o samostatnou grafiku a zde už bude výběr záležet na nás jako zákaznících. Pochopitelně se ale budeme muset řídit jistými omezeními, co se týče velikosti a spotřeby karty. Server Hexus.net přitom hlásí, že v prvních recenzích se využívá vždy jedna a ta samá karta, a sice Asus Dual GeForce RTX 2070 Mini 8GB GDDR6. Lze tak předpokládat, že právě ta bude představovat maximum, které lze v NUC 9 Extreme Kit využít, respektive jde obecně o GeForce RTX 2070 v menším provedení. 
 
 
Model Ghost Canyon s Core i9 byl otestován serverem Anandtech, takže kdo má zájem, může pokračovat tam. Podívat se může na výsledky testů právě s uvedenou kartou a také na detailní snímky, jako je třeba následující, který ukazuje onu desku pro propojení Compute Element s grafikou. Vedle toho tu ale máme ještě jeden kratší PCIe (jsou tu ostatně dvě záslepky) a ještě navíc slot pro M.2 SSD. 
Nejlepší model s Core i9 přijde na 1700 USD a pokud se někdo spokojí s Core i7, přijde jej na 1250 USD a Core i5 pak na 1050 USD. Do toho ovšem nepatří samostatná grafika, operační paměti, úložné zařízení a samozřejmě ani případný placený OS. 
 


reklama