reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel hledá síly pro vývoj další procesorové architektury

4.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel hledá síly pro vývoj další procesorové architektury
Je jasné, že procesorová architektura Core tu nevydrží navždy a ve skutečnosti to vypadá, že to nejlepší má již za sebou. Však už je na trhu 7. generace a další se chystají, ale za několik let už bude na čase jít dál. 
Intel tak od tohoto roku hledá talentované vývojáře, kteří dokáží realizovat jeho vizi shrnutou pod názvem Next-Gen Core (NGC). Je tak zřejmé, že má jít o novou generaci architektury Core, respektive takovou, která tu aktuální a neustále rozvíjenou už nahradí. 
 
 
Intel už loni také ukončil svou éru poznamenanou strategií Tick-Tock, která mu pomohla se velice výrazně odpoutat od AMD a zajistit mu potřebný náskok. Už totiž nebylo možné vydržet nasazené tempo, v jehož rámci měl v jeden rok nastoupit nový výrobní proces a v tom další pak výrazně vylepšená architektura. Nyní už Intel mluví o strategii Process-Architecture-Optimization, ale ani tu už v podstatě nedokáže dodržovat, neboť aktuální Kaby Lake představují poslední fázi, za níž by už měly následovat 10nm procesory Cannonlake, ale namísto nich se do nabídky vměstnají ještě 14nm Coffee Lake. 
 
Jisté je, že architektura Core tu s námi ještě několik let zůstane, ale dle optimistických předpokladů by ji v roce 2021 už mohla nahradit nová Next-Generation Core, což je pochopitelně prozatimní označení. 
 
Intel pro vývoj nové architektury vábí potřebné talenty do svého vývojového střediska v oregonském Hillsboro, kde se nachází i jeho nejmodernější továrna D1X pro výrobu 14nm a 10nm procesem. Intel láká především na to, že noví pracovníci budou mít možnost své nápady realizovat v miliardách kusech křemíku a přímo říká, že projekt NGC je o stavbě revolučních mikroprocesorů, které mají posloužit v další dekádě. 
 
Pokud by měl Intel skutečně představit nové procesory v letech 2021 až 2022, pak by to mohl spojit se svým 7nm procesem, jehož spuštění je také plánováno na tuto dobu. 
 
reklama