reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel investuje v Izraeli 11 miliard dolarů

29.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel investuje v Izraeli 11 miliard dolarů
Nedávno jsme v jedné zprávě okrajově zmínili, že Intel se chystá v dohledné době investovat také v Izraeli. Nyní přichází zpráva, že tato investice bude skutečně velká, neboť si vyžádá 11 miliard dolarů. 
Intel přitom dostane od izraelské vlády přibližně jednu miliardu na svou investici pro rozšíření tamního provozu, takže zbylých deset miliard půjde z jeho vlastní kapsy. Dle Reuters přitom jde o rozšíření výroby, takže lze očekávat, že se to bude týkat 10nm či rovnou už 7nm výrobní technologie. 
 
 
Pro Intel to znamená výstavbu zbrusu nové továrny, do níž bude investovat celkově 40 miliard šekelů, což čítá i grant od izraelské vlády. A to přitom není vše, protože Intel už se odhodlal v Izraeli investovat dalších 5 miliard dolarů, k čemuž obdrží dalších 700 milionů šekelů. 
 
Intel přitom ještě před koncem roku uváděl, že se brzy chystá investovat do provozů v Izraeli, Irsku i Oregonu, a to i s účelem diverzifikace nabídky svých produktů. Půjde rovněž o automobilové systémy nebo o bezdrátové technologie pro mobilní telefony (modemy). V Izraeli se už dohodl ohledně výše grantu, ohledně čehož probíhaly rozhovory v průběhu minulého roku a šlo i o to, kde se nakonec Intel rozhodne investovat a kde dá příležitost dalším zaměstnancům. 
 
V Izraeli přitom Intel už nyní zaměstnává na 13 tisíc lidí, k nimž má díky novým investicím přibýt další tisícovka. Pro tuto zemi jde dle ministra ekonomiky Eliho Cohena o největší investici svého druhu v historii a Cohen také zdůraznil, že v minulém roce vzrostl objem exportu Intelu z Izraele o 300 milionů dolarů na 4 miliardy a Intel také představoval pro lokální firmy zákazníka, který utratil 1,7 miliard dolarů. 
 
Zdroj: Reuters


reklama