reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ohlásil nové procesory Xeon Scalable 2. generace

25.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel ohlásil nové procesory Xeon Scalable 2. generace
Intel se rozhodl vypustit na trh novou dávku procesorů Xeon Scalable druhé generace, což představuje další 14nm modely vybavené osmi až dvacetiosmi jádry. Žádný z nich ale nepatří do nejvyšší řady Platinum.
Nejde tak o zbrusu novou generaci procesorů firmy Intel pro servery, ale o doplnění té staré, čili 2. generace Xeon Scalable, o čemž jsme se dozvěděli už na začátku února. Stále tu máme maximálně 28jádrové serverové procesory, vedle nichž Intel ale také ohlásil produkty pro síťovou infrastrukturu 5G, a to včetně Intel Atom P5900, Diamond Mesa ASIC pro akceleraci a síťové adaptéry série Ethernet 700. 
 
 
Co se týče nových Xeonů, pak hlavní zpráva je ta, že nabízí v průměru 1,36x vyšší výkon a 1,42x lepší poměr výkonu k ceně oproti svým předchůdcům. Intel k tomu použil jednak více jader i vyšší cache a k tomu ještě zvýšil takty, čili v důsledku prostě své procesory zlevnil a použil k tomu jako obvykle nástup procesorů nové generace, která se přitom sama o sobě od té staré moc neliší. 
 
 
Tabulka pak ukazuje procesory Xeon Bronze s osmi jádry až Xeon Gold s 28 jádry a takty mezi 2,7 a 4 GHz, 38,5 MB cache a 205W TDP. Všechny modely až na dva podporují Optane Persistent Memory a mají cenovky 306 až 3950 dolarů. 
 
 
To tak jednoznačně představuje zlevnění v porovnání s procesory Xeon Platinum řady 8000, které dříve jako jediné nabízely až 28 jader a navíc s modelem Gold 6258R byl z nich srovnatelný až Xeon Platinum 8280, který měl cenovku deset tisíc dolarů. Pokud tedy běžní zákazníci mohli zažít onen stále omílaný "efekt Ryzen", pak toto je efekt procesorů EPYC. 
 
Dle Intelu budou systémy využívající tyto nové procesory k dispozici od různých OEM a ODM výrobců už během několika následujících týdnů a vedle toho můžeme jen krátce zmínit procesory Intel Atom P5900 pro 5G infrastrukturu. Jde již o 10nm SoC slibující v rámci 5G sítí vysokou propustnost a nízké zpoždění, k čemuž napomůže také ASIC Diamond Mesa, první svého druhu pro akceleraci v rámci 5G sítí. 
 
 
Intel Ethernet 700 Series Network Adapter se má také zaměřit na latence a jde o první ethernetový NIC optimalizovaný speciálně pro 5G. Tato řešení se chystají využít firmy jako Altiostar, Dell, Deutsche Telecom, HPE, Lenovo, QCT, Rakuten, VMware a ZTE.
 
Zdroj: Intel


reklama