reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel (omylem?) ukázal 34jádrový "Raptor Lake-S" vybavený pouze P-Core

30.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel (omylem?) ukázal 34jádrový "Raptor Lake-S" vybavený pouze P-Core
Na konferenci Intel Innovation 2022 se objevil zvláštní wafer. Obsahoval totiž 34jádrové čipy Raptor Lake, které navíc úplně postrádaly úsporná jádra E-Core. Všech 34 jader bylo typu P-Core.
O jeden z dalších úniků ohledně připravovaných procesorů Intel se postarala společnost sama. Zda záměrně nebo omylem, to nevíme. Podezřelý wafer vyfotil redaktor z TomsHardware na konferenci Innovation 2022 a podělil se také o několik poznatků. Byl označen jako Raptor Lake-S a zatímco dosud je maximem 24 jader (8P+16E) např. na procesoru Core i9-13900K, tento měl dokonce 34 jader. Navíc ani jedno z nich se nezdálo být úsporným jádrem E-Core, ale všech 34 bylo typu P-Core. To by značilo opravdu hodně výkonné CPU.
 
Intel Sapphire Rapids
ilustrační foto
 
S tím ale souvisí i mnohem větší plocha čipu a nepůjde tak o procesor pro běžná PC. Že půjde o procesor pro nějakou vyšší třídu počítačů, ukazují i další detaily. Jádra jsou spojena v mesh konfiguraci, máme tu 8kanálový řadič DDR5 pamětí a bloky UPI. Nabízí se tak domněnka, že by mohlo jít o procesor pro pracovní stanice, který nejspíš vůbec není Raptor Lake-S, ale Sapphire Rapids MCC (Mid Core Count). Změna názvu by mohla pramenit z toho, že není určen přímo pro serverové nasazení, ale pracovní stanice. Anebo Intel jen udělal chybu a napsal špatné jméno.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama