reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Optane H10: mix XPoint a NAND Flash pro běžné uživatele

11.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Optane H10: mix XPoint a NAND Flash pro běžné uživatele
V poslední době jsme mluvili především o pamětech Optane DC, čili čistě o serverovém řešení, které by běžným lidem udělalo v peněžence kráter. Máme tu ale i něco pro ně, a sice Optane H10 kombinující paměti 3D XPoint a 3D NAND Flash. 
Intel Optane H10 byly představeny už na začátku tohoto roku, ale to jsme se ještě o nich moc nedozvěděli. Nyní už tu máme podrobnější specifikace, takže se můžeme podívat, co nám tyto produkty v podobě M.2 kartiček nabídnou. Dle očekávání půjde především o řešení, které bude určeno pro uložení systémových dat a paměti 3D XPoint v něm poslouží jako rychlá cache pro pomalejší 3D NAND Flash. Jde tak o obdobu pamětí Flash v SLC režimu, která se už běžně používá v moderních SSD, jejichž hlavní TLC nebo dokonce QLC paměti mají už příliš pomalý zápis. I zde jde přitom o QLC NAND Flash, které tvoří hlavní kapacitu Optane H10. 
 
 
Optane H10 budou nabízeny ve třech provedeních, a sice jako 256GB model se 16 GB 3D XPoint, pak to je 512GB + 32 GB a nakonec 1024GB opět se 32 GB. Oba typy pamětí mají svůj vlastní kontroler (Intel SLL3D + Silicon Motion SM2263), takže se dá říci, že jde v podstatě o dvě SSD na jedné kartě s PCIe 3.0 x4 a ta budou spojena pomocí Intel Rapid Storage. 
 
 
Očekávat můžeme rychlost sekvenčního čtení až 2400 MB/s a zápis 1800 MB/s, což se bude přinejmenším v případě zápisu týkat pamětí Optane, přičemž tak rychlé sekvenční čtení by mohly poskytnout možná i samotné NAND Flash. Každý kontroler má k dispozici vlastní dvě linky rozhraní PCIe 3.0, přičemž celý Optane H10 dle Intelu dokáže komunikovat přes oba zároveň, a proto je možné dosáhnout propustnosti 2400 MB/s, což by bylo už nad možnosti zmíněných dvou linek. 
 
Co se týče výdrže, ta kombinovaná dosahuje celkových 300 TB, což je jediná hodnota, která byla poskytnuta. Jestli tak má platit i pro 1TB model, pak jde o ne zrovna úžasných 300 přepisů. Celé to ale bude záviset na tom, jakým způsobem bude využita paměť Optane. Vzhledem k tomu, že část s 3D NAND Flash bude i tak využívat svou SLC cache, lze předpokládat, že do pamětí 3D XPoint budou zapisována ta nejčastěji používaná data. Z hlediska výdrže ale 16 nebo 32 GB této paměti toho moc nezmění, snad jen s ohledem na to, když by nesla stránkový soubor nebo byla přednostně využívaná pro zápis dat, která v počítači dlouho nevydrží (cache prohlížeče, apod.). 
 
Intel na Optane H10 poskytne 5 let záruky a cílí s nimi především na OEM výrobce než na běžný prodej. Zatím tak není ani jasné, zda se dostanou na volný trh. 
 
 


reklama