reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: pokles příjmů o 36 % a nejztrátovější čtvrtletí v historii firmy

10.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel: pokles příjmů o 36 % a nejztrátovější čtvrtletí v historii firmy
Společnosti Intel se v poslední době nedaří. Nedaří se ve spotřebitelské ani serverové oblasti, roste mu konkurence a nepomáhá ani makroekonomická situace. Nahoru ho táhnou jen autonomní auta, a to ještě velmi málo.
Pokračujeme v přehlídce hospodaření nejvýznamnějších počítačových firem, které byly zveřejněny v posledních dnech. Nyní přichází na řadu Intel, na něhož dolehlo hned několik skutečností. Makroekonomická situace ovlivňuje většinu společností a dopadla už např. i na Apple, který těmto vlivům dlouho docela odolával, nicméně velkou daň si to vybírá právě na Intelu. Nevalný úspěch GPU Intelu i stále solidnější pozice konkurenčního AMD na poli procesorů situaci také nepřidává. Výsledkem je, že za první čtvrtletí letošního roku měla firma příjmy jen 11,7 mld. USD, což je 36% propad proti stejnému čtvrtletí minulého roku (tehdy šlo o 18,4 mld. USD). Klesly i další ukazatele, my se ale zastavíme až u čistého zisku. Ten bylo loni velmi pěkných 8,1 mld. USD dle GAAP a 3,6 mld. dle non-GAAP, nyní tu máme historicky nejvyšší ztrátu firmy v historii, a to 2,8 mld USD (GAAP), čímž mnohonásobně překonala dosavadní rekord z roku 2017, který činil 0,69 mld. USD. Kupodivu je to i pozitivní zpráva, čekala se totiž větší ztráta. Podle metriky non-GAAP je to jen 0,2 mld. USD v minusu. Firma i přes ztrátu vyplatila akcionářům dividendy v celkové hodnotě 1,5 mld. USD.
 
Intel
ilustrační foto, autor: Nick Knupffer, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr
 
Nás ale bude zajímat především to, jak si vedou jednotlivé části Intelu, čemu se daří a čemu naopak ne. Asi nikoho nepřekvapí špatný výsledek spotřebitelské divize Client Computing Group (CCG), kde se projevuje výrazná korekce trhu s PC. Ty zaznamenaly nárůst v době pandemie a dnes, kdy má spousta lidí stále relativně nový hardware, je zájem nižší. Pochopitelně tento nárůst v minulosti o to více zvýrazňuje nynější pokles, který se tak zdá být větší, než ve skutečnosti (podobně jako u elektromobilů v Norsku, i zde došlo k časovému přesunu nákupu, který zvýrazňuje rozdíly). V případě této divize tak příjmy klesly o 38 % z 9,3 na 5,8 mld. USD a tvoří skoro přesně polovinu Intelu. Provozní zisk divize (nikoli čistý) klesl z 2,7 na 0,5 mld. USD.
 
Velmi špatné to bylo ale i se serverovou divizí Data Center and AI (DCAI). Má tu sílící konkurenci nejen ze strany AMD, ale také ostatních výrobců serverových procesorů, kteří začínají vystrkovat růžky s architekturou ARM (byť zatím jen s malým podílem), Nvidia si však se svými akcelerátory bere významný podíl na trhu čipů pro práci s umělou inteligencí. Z novinek Intelu tu tak máme 4. generaci procesorů Intel Xeon Scalable (Sapphire Rapids). Divize spadla svými příjmy dokonce o 39 % ze 6,1 na 3,7 mld. USD, z loňského provozního zisku 1,4 mld. USD se letos stala provozní ztráta 0,5 mld. USD.
 
Ani divizi Network and Edge (NEX) se moc nedařilo. Je třetí největší v Intelu a je třetí, jejíž pád se pohybuje okolo třetiny. V tomto případě to bylo o 30 % z 2,1 na 1,5 mld. USD. Provozní zisk 416 mil. USD se nyní přetavil v provozní ztrátu 300 mil. USD. Poptávka po produktech klesá, zatímco sklady zůstávají stále ještě docela plné.
 
Jedinou rostoucí divizí je až čtvrtá největší (resp. druhá nejmenší), Mobileye. Moderní automobily jsou prošpikovány elektronikou a zejména stále schopnějšími jízdními asistenty, což je právě oblast, kam míří Mobileye. Její příjmy tak o 16 % vzrostly z 394 na 458 mil. USD, což ale znamená, že divize dělá jen zhruba necelá 4 % celého Intelu. Autonomní auta jsou ale tím, co nyní táhne Intel alespoň trochu nahoru. Navzdory rostoucím příjmům mírně klesl zisk divize ze 148 na 123 mil. USD.
 
Jako poslední tu máme Intel Foundry Services (IFS). V rámci Intelu jde o velmi maličkou divizi, která přináší sotva 1 % příjmů. Ty meziročně klesly ze 156 na 118 mil. USD a divize zvýšila svou ztrátu z 23 na 140 mil. USD. Tato ztráta je ale dána značnými investicemi, které by měly přinést budoucí růst a zvýšit schopnost USA vyrábět více čipů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama