reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel prozrazuje, jaké instrukce budou podporovat chystané procesory

1.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel prozrazuje, jaké instrukce budou podporovat chystané procesory
Intel se rozhodl aktualizovat svůj ISA Extensions manuál, který je určen především programátorům k tomu, aby věděli, na co se mohou připravovat. Dozví se tak o tom, které instrukce budou podporovány teprve chystanými procesorovými řadami. 
Takové informace jsou pochopitelně zajímavé i pro nás, neboť se můžeme podívat na plány Intelu a také si můžeme ověřit, zda využíváme správná kódová označení budoucích generací včetně příslušných zkratek.  
 
Nová verze ISA Extensions Reference (už 38. vydání) nám tak nyní potvrzuje jako další generaci Alder Lake.
 
Instrukce procesorů Intel - zdroj: Anandtech

Tremont
Atom
CPR
Xeon
ICL
Xeon
SPR
Xeon
Tiger
Lake
Alder
Lake
PCONFIG     ?    
WBNOINVD     ?    
Intel MKTME     ?    
ENCLV   ?    
MOVDIR*     ?
AVX512_BF16  
   
AVX512_VP2INTERSECT       ?
CET       ?
ENQCMD*          
PTWRITE          
TPAUSE, UM*        
Arch LBRs        
HLAT        
SERIALIZE        
TSXLDTRK          
 
Dále se dozvídáme, že Intel chce pokračovat s podporou AI instrukcí BFLOAT16, které původně měly být pouze na procesorech Cooper Lake, jež navíc Intel nedávno řádně zkrouhnul, a ty tak nenastoupí jako řádná xeonová generace, ale jen omezeně pro ty největší servery. Nyní ale vidíme, že se s BFLOAT16 počítá i v další xeonové generaci, jíž budou Sapphire Rapids (SPR). Ovšem na těch má stavět superpočítač Aurora chystaný na konec příštího roku, kde se takové instrukce mohou velice hodit.
 
BFLOAT16 však nebudou v nabíce Xeonů generace Ice Lake, která by měla dorazit ještě letos a nastoupit za Cascade Lake. Že by tedy Sapphire Rapids šly ve šlépějích Cooper Lake a také šlo o speciální generaci jen pro velké servery a systémy se 4 a 8 paticemi? To zatím rozhodně nelze říci.
 
Generace Alder Lake byla do této doby zmíněna pouze v rámci fám a uniklých, tedy nepotvrzených snímků z prezentací. Nyní tak s ní už můžeme opravdu počítat jako s 10nm generací přicházející jako náhrada za Tiger Lake. A právě Tiger Lake zatím známe jako mobilní čtyřjádrové procesory chystané na rok 2020. 
 
Serverové Ice Lake také mají nově ve výbavě technologii MKMTE (Multi-Key Total Memory Encryption), což je celá sada technik pro šifrování dat v paměti a pak je tu ENCLV pro zabezpečené enklávy. O zabezpečení bude také technologie SERIALIZE v Sapphire Rapids, která má sloužit proti moderním procesorovým exploitům. Ta pustí novou pracovní zátěž do jádra až po vyprázdnění jeho cache a dokončení bufferovaných zápisů dat.


reklama