reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel prý přestává se zakázkovou výrobou čipů

27.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel prý přestává se zakázkovou výrobou čipů
Intel se v minulosti snažil své mnohé továrny využít nejen pro své vlastní účely, ale také pro smluvní výrobu čipů. Zřídil tak divizi Custom Foundry, která nabízela výrobní kapacity Intelu jiným, ale nyní s tím má končit. 
O Intel Custom Foundry jsme od jejího založení v roce 2010 moc často neslyšeli a pokud ano, bylo to především kvůli tomu, aby Intel ubezpečil veřejnost, že tato divize stále existuje. Nyní se už objevují zprávy, že Intel se chystá tuto divizi rovnou zaříznout, takže se zakázkovou výrobou přestane. A jak jinak, spojeno je to s neúspěšným přechodem na 10nm proces. 
 
 
Intelovský 10nm proces měla využít i společnost LG, která byla dříve ohlášena jako hlavní odběratel 10nm čipů. V Intelu samozřejmě platilo a platí, že nové technologie budou využity primárně pro jeho vlastní účely a 10nm proces je ve stavu, kdy dokáže tvořit jen mobilní procesory v omezeném množství a navíc takové, které vedle jejich 14nm příbuzenstva zapadají do šedého průměru. LG by tak muselo dále čekat, a to ještě přinejmenším rok a spíše i déle, než na něj přijde řada. 
 
Intel dosud dokázal získat pro svou Custom Foundry pouze jednoho významného zákazníka, a sice firmu Altera a ta, jak dobře víme, se nakonec stala jeho vlastnictvím. S nástupem modernějších procesů bude navíc shánění zákazníků těžší, i když to může vypadat jako paradox vzhledem k tomu, že nyní už existují pouze tři firmy, které dokáží poskytovat světově nejlepší výrobní procesy. Samsung už bude velice brzy nabízet 7nm technologii s EUV, ale dle Digitimes stále nedokázal najít velkého zákazníka a o TSMC už také víme, že jeho 7nm linky asi v roce 2019 nebudou zcela vytíženy, i když tato firma už získala Apple, který si u ní nechá vyrábět veškeré čipy A13. 
 
Samsung s Intelem si však čipy vyrábí především pro sebe, takže nedostatek zákazníků je pro ně spíše podružný problém a pro Intel zvlášť v této době, kdy by mohl případným zájemcům o výrobní kapacity jeho továren odvětit: sám mám málo. Uvidíme také, jak to bude s další generací výrobních procesů, což budou především 5nm pro TSMC a Samsung a 7nm pro Intel. Dosud se mluvilo především o tom, jaké budou cenové a technologické překážky pro samotné firmy vyvíjející dané procesy. Nakonec se jako podobně velký problém může ukázat to, zda bude vůbec o takové procesy někdo stát. 
 


reklama