reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se odvrací od Xeon Phi, zmizí dalších osm modelů

24.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel se odvrací od Xeon Phi, zmizí dalších osm modelů
Akcelerátory Xeon Phi od Intelu nikdy nezaznamenaly velký úspěch, neboť jejich svět ovládla GPU. Nedočkáme se už ani 10nm čipů s kódovým označením Knights Hill a nyní se zastavuje výroba hned osmi existujících produktů. 
Intel měl dříve takovou představu, že Larrabee, jímž začala řada produktů Xeon Phi, bude znamenat komerční úspěch i kvůli tomu, že jeho programovací model snadno pochopí lidé zvyklí na architekturu x86. Nicméně se ukázalo, že to samo o sobě zdaleka nestačí. Svět uchvátilo GPGPU a především architektura CUDA firmy NVIDIA, která nyní vládne především superpočítačům zaměřeným na AI a její generace Volta se ze strany Xeon Phi z hlediska výkonu nemá čeho obávat. 
 
 
My jsme se mimochodem nedávno dozvěděli, že se do Intelu vrací Tom Forsyth, který pracoval právě i na Larrabee, ale tentokrát se bude Rajou Kodurim věnovat vývoji GPU. Na ta jsme velice zvědaví, protože chystané produkty Arctic Sound a Jupiter Sound budou od Intelu vůbec první příspěvek v oblasti samostatných GPU po velice dlouhé době. Intel ve skutečnosti vyrobil ve své historii pouze jedno takové GPU, a sice čip 740, který byl aktuální ještě v dobách sběrnice AGP. 
 
 
Nyní tak bylo ohlášeno, že bude zastavena výroba osmi čipů Xeon Phi, a to modelů 7210, 7210F, 7230, 7230F, 7250, 7250F, 7290 a 7290F. Jde o paticové procesory využívané v akcelerátorových základních deskách. Xeon Phi v podobě grafických karet přitom potkalo to samé už dříve a my nevíme o žádné chystané náhradě, takže je pravděpodobné, že Xeon Phi prostě časem zmizí. 
 
Intel také ve svých dokumentech tohoto ražení uvádí, proč jsou dané produkty stahovány z trhu a obvykle to bývá rčení, že se zájem trhu přesunul k jeho jiným (novějším) produktům. Jenže takovou náhradu za Xeon Phi Intel nemá, takže tu je jako důvod prostě jen ukončení výroby. 
 
Firma tak může doufat, že Raja Koduri a jeho nově vytvořený tým dá dohromady opravdu důstojné soupeře pro čipy od NVIDIE a AMD. Výrobní kapacity a finance na to Intel jistě má, ale zda pro to bude stačit jeho patentové porfolio a zkušenosti s vývojem integrovaných GPU, na to si musíme počkat. 
 


reklama