reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se podělil o další benchmarky CPU Cascade Lake, budou stačit na 7nm EPYC?

12.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel se podělil o další benchmarky CPU Cascade Lake, budou stačit na 7nm EPYC?
Intel Cascade Lake přijdou ve snaze reagovat na AMD a jeho procesory EPYC, přičemž tato reakce se týká právě i vytvoření vícečipových procesorů. Intel se nyní více podělil o to, jaký výkon v reálných aplikacích lze očekávat. 
V neděli začal další ročník International Conference for High Performance Computing, Networking, Storage, and Analysis, čili SC18, kde samozřejmě nemohl chybět Intel, který o několik dní dříve prezentoval své chystané procesory Cascade Lake. My jsme očekávali, že ty nabídnou 28 jader jako dosavadní XCC (eXtreme Core Count) procesory Intelu, ovšem nakonec je to 48, ale pouze díky tomu, že Intel se odhodlal do jednoho pouzdra vměstnat vedle sebe dva 24jádrové procesory.
 
 
Intel dříve nabídl tři výsledky, které se týkaly pouze benchmarků. Ukazuje tak, o co rychlejší budou tyto procesory v porovnání s AMD EPYC 7601 (32C pro dvoupaticové systémy) v Linpack, Stream Triad a pak v AI/Deep Learning Inference oproti Xeon Platinum. Nyní tu jsou další, které už se týkají výkonu v reálných aplikacích, které se týkají umělé inteligence či HPC a ve všech případech Intel srovnává s výkonem procesorů AMD EPYC 7601 (32 jader pro 2paticové systémy). Jde tak o dvoupaticový systém s Intel Cascade Lake (celkem 96 fyzických jader) oproti dvěma AMD EPYC 7601 (64 jader). Ten nabídne dle provedených testů až 1,5x vyšší výkon, nebo také až 3,1x vyšší výkon. Dané aplikace v desktopovém světě neznáme a ostatně ani není třeba se jimi zabývat. 
 
 
Když si srovnáme ceny samotných procesorů, pak známe samozřejmě jen to, na kolik přijde konkurence od AMD a zbytek můžeme leda odhadnout. AMD EPYC 7601 přijde ve dvou kusech na 8.200 USD a z toho můžeme vycházet. Pokud má Intel do jednoho Cascade Lake dostat 48 jader, pak musí v podstatě použít dva procesory Xeon Platinum 8168. Stále půjde o 14nm proces, takže i víceméně stejné náklady. Ve dvou 48jádrových Cascade Lake tak budou v podstatě čtyři zmíněné Xeony, a to za cca 23.500 USD. Srovnání ceny tak Intel pochopitelně ve svých materiálech neřeší a dle tohoto srovnání by poměr výkonu a ceny Cascade Lake obstál pouze u posledního testu YASK (ISO3DFD).
 
Intel ale může nasadit výrazně odlišnou cenu dle toho, jak obtížné bude dostat dva 24jádrové Xeony vedle sebe a jak kvalitní tyto čipy budou. Ostatně i 28jádrové Xeony jsou k dostání v několika variantách začínajících na 8790 USD a končících až na 13.000 USD. 
 
Nyní jde ale především o to, že procesory Intel Cascade Lake budou k dispozici od první poloviny příštího roku, což obvykle znamená spíše konec daného termínu. Zhruba v tu dobu by měly dorazit i 7nm procesory EPYC, takže Intel už bude muset srovnávat s nimi a ne s první generací jako teď. AMD přitom mluví až o 29% vyšším IPC, což je založeno na benchmarcích v pevné i pohyblivé řádové čárce, ale i kdyby to bylo méně, nové EPYC nabídnou až 64 fyzických jader a jistě i vyšší takty. 
 
Když budeme umírnění, můžeme očekávat dvojnásobný počet jader, o desetinu vyšší takty a dejme tomu o 15 % vyšší IPC. Když si to vynásobíme, znamená to, že hi-end 7nm EPYC by měl mít alespoň 2,5násobný multijádrový výkon oproti 14nm EPYC a v takovém případě by snadno překonal Cascade Lake téměř ve všech reálných testech, jak je navíc prezentuje sám Intel. Nelze přitom očekávat, že by cena nových EPYC přesahovala dvacet tisíc dolarů, i když AMD vyzbrojené prokazatelně lepším hardwarem by už asi pochopitelně nechtělo být neustále "tou druhou společností", která může zaujmout hlavně cenou. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama