reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odhaluje vylepšené Cascade Lake: 48jádrová serverová CPU z více čipů

5.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel odhaluje vylepšené Cascade Lake: 48jádrová serverová CPU z více čipů
Minulý rok se Intel vysmíval firmě AMD, že pro serverový trh využívá slepence, anebo vícečipové procesory, které jsou pospojovány sběrnicí na samotné procesorové destičce. Nyní už se asi nesměje, neboť připravuje to samé. 
Nekonzistentní výkon od čtyř slepených čipů, přesně tak se Intel vyjadřoval o procesorech AMD EPYC ve snaze odradit případné zájemce. Nyní však přichází oficiální informace o procesorech Cascade Lake Advanced Performance, které mají nabídnout až 48 jader. Už z jejich počtu je zřejmé, že to nebude jen tak a skutečně nelze očekávat tak velký monolit. 
 
 
Už druhý obrázek prezentace odhaluje, že půjde o Cascade Lake MCP, čili vícečipový procesor (Multi-Chip Package), neboli slepenec, pokud použijeme intelovskou terminologii. 
 
 
Nové procesory slibují možnost zapojení do dvoupaticových serverů, kde každý může mít paměti DDR4 zapojené přes 12 kanálů, což také odpovídá dvěma CPU v jedné patici. Celkem tak může mít výsledný server až 96 fyzických CPU jader. Nicméně ani to by nemuselo stačit, pokud AMD splní naše předpoklady a nabídne až 64jádrové procesory Rome založené na 7nm procesu. 
 
Intel také ukazuje, o co rychlejší budou tyto procesory v porovnání s AMD EPYC 7601 (32C pro dvoupaticové systémy) v Linpack, Stream Triad a pak v AI/Deep Learning Inference oproti Xeon Platinum. 
 
Tom's Hardware se také dotázal přímo Intelu, co bližšího může říci o své implementaci vícečipových procesorů ve světle toho, co dříve prohlašoval o procesorech EPYC. Ten odpověděl, že v zásadě nemá nic proti vícečipovým řešením a že to jeho je mnohem lepší než čipy AMD spojené pomocí Infinity Fabric. Intel chce využít rozhraní UPI (Ultra Path Interconnect) a říká, že to nepovede k nekonzistentním výkonům. 
 
 
Více informací o nových Cascade Lake se dozvíme někdy příště a zatím tu máme ještě nové Xeon E-2100 pro pracovní stanice či malé servery. 
 
 
Jsou to procesory vycházející evidentně z Coffee Lake, takže nabídnou až 6 fyzických jader plus Hyperthreading na patici LGA 1151, ovšem k tomu budeme potřebovat desku se serverovým čipsetem řady C. 
 
 
Nakonec nám Intel ještě znovu uvedl, jak mají jeho 3D NAND SSD a hlavně Optane DC změnit paměťovou/úložnou architekturu. Právě Optane se díky svým vlastnostem vmáčknou mezi RAM a SSD, takže vytvoří další vrstvu pro data, která mají být k dispozici pohotově, ovšem nejsou zas tak důležitá, aby musela být rovnou v RAM. Optane DC, jak dobře víme, budou k dispozici v podobě modulů DIMM.
 


reklama