reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ukázal NUC "Skull Canyon" s dosud nejvýkonnější grafikou

17.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel ukázal NUC "Skull Canyon" s dosud nejvýkonnější grafikou
O chystaném NUC s označením Skull Canyon jsme slyšeli už před dlouhými měsíci. Až nyní jej Intel oficiálně představil, a to na probíhající akci Game Developers Conference (GDC) 2016. Těšit se můžeme především na dosud nejvýkonnější integrované GPU.
Alfou a omegou nového Intel NUC "Skull Canyon" tedy je procesor Intel Core i7-6770HQ se zbrusu novou integrovanou grafikou Iris Pro, proti které budou i ty nejrychlejší integrované Radeony v APU firmy AMD jen chudí příbuzní. Použitý procesor patří mezi mobilní Skylake-H, mezi nimiž je umístěn jako druhý nejhorší. Ovšem od prvního v pořadí se zase tak moc neliší a především má stejný grafický čip, a to Iris Pro 580. Jde tedy o dosud nejvýkonnější iGPU od Intelu s výbavou 72 shaderů (Intel ale neuvádí, zda má 64, nebo 128 eDRAM). Takový počet shaderů je slušný nárůst oproti 48 v předchozí generaci, která však i tak dokázala snadno porazit i nejlepší desktopová APU od AMD. Na tom má lví podíl právě eDRAM, kvůli níž jsou ale tyto procesory také v porovnání s APU velice drahé.





Core i7-6770HQ je krom toho vybaven čtyřmi jádry s podporou Hyperthreadingu na 2,6 až 3,5 GHz, 6 MB L3 cache a jeho TDP je 45 W, což je na takovou výbavu slušné. Grafika pak podporuje rozlišení 4K a zapojení až tří monitorů najednou. Vedle toho se Intel chlubí, že Skull Canyon nabídne rozhraní Thunderbolt 3 na fyzickém konektoru USB typ C a právě i přes něj budeme moci napojit displej s rozlišením až 4K (DisplayPort 1.2), popřípadě vysokorychlostní úložiště (USB 3.1) nebo řadu jiných zařízení. V možnostech bude dokonce připojit i externí grafiku jako Razer Core, takže je zřejmé, že NUC podporuje technologii XConnect od AMD. Tu chce AMD prosazovat na trhu ne proto, aby vydělávalo přímo na ní, ale aby vytvořilo další odbytiště pro své karty.

Samotné PC má objem méně než 0,7 litru (rozměry 216 x 116 x 23 mm), takže nejde o klasické rozměry NUC. Dovnitř můžeme umístit až 32 GB paměti DDR4-2133+ MHz, dvě SSD pro M.2 s podporou PCIe 3.0 x4 a NVMe, pak tu jsou dva porty HDMI 2.0 plus jeden Mini DisplayPort 1.2 (podpora 8kanálového audia) o síť se postará Intel Dual Band Wireless-AC 8260 (Wi-Fi 802.11 ac) s Bluetooth 4.2, nechybí slot pro karty SD (až 512 GB), čtyři porty USB 3.0 (jeden s posíleným napájením), HD audio s vstupem a výstupem, Intel Gb LAN, infračervený port a nakonec dostaneme také dva vrchní kryty - jeden jako na obrázku s lebkou a druhý matně černý. Ten si můžeme upravit nebo si prostě vytvořit zcela nový kryt.

Doporučená cena v podobě barebone kitu Intel NUC (NUC6i7KYK) je 650 dolarů a k dispozici budou také verze se 16 GB paměti a 256GB SSD s Windows 10 za cca 1000 USD. Jde tedy o malé, nadupané, ale také drahé PC dostupné od letošního května.

Zdroj: TZ Intel
reklama