reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD XConnect: slíbená technologie pro externí GPU

11.3.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD XConnect: slíbená technologie pro externí GPU
Společnost AMD nedávno slíbila, že připraví technologii pro propojení počítačů s externími grafickými kartami. Tu včera již zahrnula do ovladačů Crimson 16.3, a tak již bylo na čase vyrukovat i s oficiální tiskovou zprávou.
Ovladače Crimson 16.3 tak již podporují technologii AMD XConnect (materiály ale mluví již o verzi 16.2.2), která poslouží k propojení především mobilních počítačů s modulem vybaveným nejen samostatnou grafickou kartou. To je již starý koncept, jejž se ale dosud nikdo nepokusil standardizovat a AMD již nedávno představilo prototyp. Ten kromě grafické karty nabízí také několik portů USB 3.0, ethernetový konektor a USB typ C, přes nějž právě bude probíhat komunikace s počítačem. Takový hardware tak může posloužit jako výkonná dokovací stanice s připojeným monitorem, periferiemi i sítí, k níž stačí jen pomocí jednoho kabelu připojit (mobilní) počítač a rázem se z něj stane graficky výkonná desktopová mašina.





Dosud nebylo jasné, jaké rozhraní chce AMD k takové věci využít, ale dnes už je jasné, že jde o Thunderbolt 3 s jeho propustností 40 Gb/s. Ta se tedy musí postarat jak o připojení grafiky a její komunikaci s procesorem přes linky PCI Express, tak o periferie. Obrazový signál ale přes toto rozhraní pochopitelně nepoputuje, což by nebylo zrovna dobré, když oněch 40 Gb/s odpovídá pouze čtyřem linkám rozhraní PC Express 3.0 x4. Otázka tedy je, jaký dopad to bude mít v případě výkonných karet.





AMD na technologii XConnect spolupracovala s intelovskou divizí Thunderbolt Group a také s firmou Razer, která jako první zajistí kompatibilní počítač. Tím bude model Blade Stealth Ultrabook, k němuž budeme moci pomocí externí skříně (první je Razer Core) vybavené vlastním zdrojem připojit jednu z následujících karet:
  • AMD Radeon R9 Fury
  • AMD Radeon R9 Nano
  • AMD Radeon R9 300 Series
  • AMD Radeon R9 290X
  • AMD Radeon R9 290
  • AMD Radeon R9 280

A krom toho je pochopitelně plánována podpora všech karet generace Polaris. Krom vhodného rozhraní, tedy Thunderbolt 3 na portu USB C s firmwarem verze 16 a vyšší budeme také potřebovat Windows 10 sestavení 10586 či novější a nakonec také BIOS, který toto všechno bude podporovat.





AMD slibuje, že pro zapojení externí grafiky nebude třeba systém rebootovat a ani nemají být problémy s využitím režimu hibernace apod. Externí modul s grafikou by tedy měl fungovat stylem plug and play, čili bude stačit připojit kabel a hned budeme moci využít sílu samostatné grafiky a připojený monitor a periferie. Ovladače také mají zvládnout případ náhlého odpojení kabelu a zabránit ztrátě dat nebo zamrznutí aplikací. Nicméně i tak bude samozřejmě nejlepší využít systémovou funkci bezpečného odpojení hardwaru.

Zatím je tedy k dispozici pouze Razer Blade Stealth a Razer Core, ovšem AMD očekává, že v příštích měsících se objeví řada dalších řešení v různých provedeních, která budou validována pro "Thunderbolt 3 eGFX". Dočkat se tedy máme integrovaných řešení bez možnosti upgradu i větších skříní právě ve stylu Core, kde budeme moci grafickou kartu snadno vyměnit. No a očekávat můžeme také to, že NVIDIA se této technologii obloukem vyhne. Nebo že by překvapila?

Zdroj: TZ AMD
reklama