reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel varuje před poškozením přetaktovaných neodemknutých procesorů

24.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel varuje před poškozením přetaktovaných neodemknutých procesorů
Intel zřejmě nerad vidí, jak se na moderních deskách díky nastavení základního taktu BCLK přetaktovávají i běžné procesory Alder Lake-S, které nepatří mezi modely K s odemknutým násobičem. Co k tomu říká?
Procesory Alder Lake-S lze vcelku snadno taktovat stejným způsobem jako staré modely z éry Pentia II, a to pomocí základní frekvence. Tehdy šlo obvykle o přepnutí FSB z 66 na 100 MHz a nyní už jde o navyšování základního taktu BCLK, který má výchozích 100 MHz a pomocí násobiče se z něj určuje (nejen) výsledný takt procesoru. Máme tak možnost snadno přetaktovat procesory jako Core i5-12400, i3-12100 či Celeron G6900, který už dosáhl i 5338 MHz, a to pomocí vzduchového chlazení, ne s tekutým dusíkem. 
 
 
Proslýchá se navíc (der8auer), že nyní už jsou na cestě také desky pro DDR4, které nabídnou nastavení taktu BCLK. Dosud totiž bylo velkou skvrnou na kráse tohoto způsobu přetaktování procesorů Alder Lake-S právě to, že byly známy jen drahé základní desky s příslušnými funkcemi. Později se objevily i vhodné desky s B660, ale pro paměti DDR5, takže k všeobecné spokojenosti ještě chybí v nabídce právě rozumně naceněné desky pro DDR4. 
 
Server THW se také dotázal Intelu, co on na to všechno vůbec říká. V odpovědi se dozvíme, taktování neodemknutých procesorů není kryto žádnou zárukou a může poškodit jak samotný procesor, tak i okolní komponenty. Jinými slovy, Intel se od tohoto způsobu přetaktování distancuje, ale zřejmě mu moc nevadí a nevypadá to, že by se chystal podniknout kroky, jak tomu zamezit. Na druhou stranu se ale dozvídáme, že možnost taktovat pomocí BCLK pramení z jisté chyby v mikrokódu procesorů, což by znamenalo, že Intel by ji mohl v příštích verzích opravit a taktování zamezit. V takovém případě ovšem bude stále možné takty zvyšovat s využitím starších verzí BIOSu. 
 
Intel může být na druhou stranu i rád, že jeho procesory tímto mohou získávat na popularitě v konkurenčním boji proti Ryzenům. Je to další věc, která může zvrátit misky vah při rozhodování zákazníků a především to znamená, že bylo výrazně oživeno značně skomírající téma overclockingu. Však kdy naposledy jsme tu měli procesor, který bylo možné jako Celeron G6900 s využitím běžného chlazení a pro praktické účely přetaktovat o 57 procent? 
 
Intel ovšem může mít pravdu v tom, že taktování pomocí zvýšeného BCLK může způsobit problémy. Jde třeba o takty cache nebo pamětí, které jsou na tuto frekvenci vázány, čili to není tak jednoduché jako v případ procesoru s odemknutým násobičem, ale pokud víme, co děláme, riskujeme spíše jen nestabilitu. Na druhou stranu jde ale právě o možnost výrazně si navýšit takty levného modelu procesoru, což v případě modelů K neplatí. Ty jsou jednak drahé a pak už samy o sobě vysoko taktované. 
 
Výrobci desek si přitom jistě dobře uvědomují, že mají šanci zaujmout masy nových zákazníků, a to právě deskou s čipsetem B660, která takové taktování umožní, bude určena pro paměti DDR4 a sama nabídne slušnou kvalitu za rozumnou cenu. Běžně v takových případech velice rychle reaguje firma ASRock, ale mohl by to být také Asus, který už nabízí řadu modelů s nastavitelným BCLK. Uvidíme.  


reklama